De groene kaart in het buitenland

De groene kaart in de auto
Gaat u deze zomer met de auto op vakantie? Dan is het in veel gevallen belangrijk om de groene kaart mee te nemen. Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Als u een autoverzekering afsluit dan ontvangt u ieder jaar een nieuwe groene kaart van uw verzekeraar. Vroeger ontving u dit per post maar tegenwoordig is het ook mogelijk dat u deze per e-mail ontvangt. Dit komt omdat het in veel Europese landen niet meer verplicht is om de groene kaart op groen papier, afgedrukt in de auto te hebben liggen.

Verplichting groene kaart
In de volgende landen is een groene kaart op groen papier nog wel verplicht, in de andere landen in Europa volstaat een geprinte kopie van de kaart.

 • Albanië
 • Bosnië (en Herzegovina)
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Republiek Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland
 • Iran

Groene kaart met een caravan
In de meeste Europese landen heeft u, net zoals in Nederland, geen groene kaart nodig voor een caravan. De caravan is dan WA meeverzekerd op de groene kaart van het trekkende voertuig. Er zijn ook bepaalde landen waar wel een aparte groene kaart verplicht is voor een caravan als deze zwaarder weegt dan 750 kg. Bijvoorbeeld in Duitsland, Spanje en Polen. Informeer bij twijfel bij het verkeersbureau van het land van uw bestemming en/of de landen waar u doorheen rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.