Gevarendriehoek of Waarschuwende Knipperlichten

Website autorij-instructie.nlVerplichting gevarendriehoek of gevaarsdriehoek

In Nederland is het niet verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en/of deze te plaatsen als u een obstakel vormt voor de overige bestuurders en onverwacht stil komt te staan op de openbare weg. Voor België geldt de verplichting tot het plaatsen van de gevarendriehoek wel.

Waarschuwingslichten – Alarmlichten

In de meeste gevallen zal het inschakelen van de waarschuwings-lichten op de auto voldoende zijn. Het inschakelen van de waarschuwingslichten op de auto is wel verplicht als u op de openbare weg met uw voertuig een obstakel vormt  voor de overige bestuurders (of kan vormen).
Gevarendriehoek
Het kan in sommige pech- of noodgevallen wel noodzakelijk zijn een gevarendriehoek te plaatsen. Denk hierbij aan pech na een onoverzichtelijke bocht, viagra 100mg of vlak na de top van een steile helling. In deze gevallen zal het voeren van de knipperende waarschuwingslichten op de auto onvoldoende zijn om naderende bestuurders te attenderen op het obstakel –en eventueel gevaar- dat u vormt. In situaties waar het zicht voor de overige bestuurders voldoende is, mag u een keuze maken tussen de gevarendriehoek of de waarschuwingslichten (alarmlichten) op de auto.  Beide mag natuurlijk ook.

Aanhangwagens en de gevarendriehoek
Als u stil komt te staan met een aanhangwagen die een obstakel vormt op de openbare weg, zal u veelal wel een gevarendriehoek moeten plaatsen, omdat de aanhanger doorgaans losgekoppeld zal moeten worden van de auto om uw weg te kunnen vervolgen. In een aanhanger zullen de voorzieningen die nodig zijn om stroom te leveren niet aanwezig zijn (accu)
Dit betekent in de praktijk dat de mogelijkheid zou kunnen bestaan dat u twee gevarendriehoeken bij zich zal moeten hebben. Met beide voertuigen -zowel de auto als de aanhangwagen/caravan- kunt u apart van elkaar met pech stil komen te staan, waarbij de beide voertuigen een obstakel zouden kunnen vormen voor de andere bestuurders.

RVV 1990 en de gevarendriehoek

Ten aanzien van de gevarendriehoek is in de Wegenverkeerswet (RVV) het volgende in artikel 58 geregeld:

 1. Stilstaande motorvoertuigen op meer dan twee wielen en aanhangwagens moeten worden aangeduid door een gevarendriehoek, indien het voertuig een obstakel vormt dat door naderende bestuurders niet tijdig als zodanig kan worden opgemerkt.
 2. De gevarendriehoek moet goed zichtbaar op de weg worden geplaatst op een afstand van ongeveer 30 meter van het voertuig en in de richting van het verkeer waarvoor het voertuig gevaar oplevert.
 3. Het eerste lid geldt niet wanneer knipperend waarschuwingslicht wordt gevoerd.

Verder geldt dat de gevarendriehoek goed zichtbaar op de weg plaatst moet worden, in de richting van het aankomend verkeer waarvoor uw voertuig een obstakel vormt of gevaar oplevert.

Het zogenaamde “Kapstokartikel”

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet kan van toepassing zijn bij onjuist handelen als u stil komt te staan op de openbare weg en een obstakel vormt.
Artikel 5, ook wel Kapstokartikel genoemd stelt:
”Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Gevaarsdriehoek in België

Voor België geldt de verplichting om de gevarendriehoek (gevaarsdriehoek) te plaatsen wel, al dan niet met extra signalering van de waarschuwingsverlichting (signalisatiemiddelen) op het voertuig.
Tevens mag een draagbaar oranjegeel knipperlicht geplaatst worden.
De gevarendriehoek wordt geplaatst:

 • Op gewone wegen: op een afstand van plusminus 30 meter.
 • Op autosnelwegen: op een afstand van plusminus 100 meter.

In beide gevallen moet de gevarendriehoek/gevaarsdriehoek op een afstand van plusminus 50 meter door de naderende bestuurders al zichtbaar zijn.

Verder bent u verplicht in België in de auto te hebben:

 • Een gevaarsdriehoek.
 • Eén of twee blustoestellen.
 • Een verbandkist of verbandetui.
Gevarendriehoek in andere landen

In veel andere landen kan het wel verplicht zijn een gevarendriehoek in de auto te hebben. Mocht u met de auto naar het buitenland willen reizen, dan kan het raadzaam zijn contact op te nemen met het verkeersbureau of bevoegde instantie van het betreffende land voor de juiste regelgeving met betrekking tot het plaatsen van een gevarendriehoek.

Bronnen
Rijksoverheid
Wegcode
RVV 1990

2 gedachten over “Gevarendriehoek of Waarschuwende Knipperlichten”

  1. Beste Huberdina,

   Even de drie antwoorden op de vragen ineen.
   1. Het zijn geen alarmlichten, maar waarschuwingslichten
   2. rechts van een BLOKMARKERING mag je -de voertuigen die links van je op de doorgaande rijbaan rijden- rechts inhalen / voorbij gaan
   3. gebruik van de autosnelweg is alleen toegestaan voor motorvoertuigen die sneller KUNNEN en MOGEN rijden dan 60 km/u. Het kan best zijn dat een voertuig sneller dan 60 km/u kan rijden, maar dat dit wettelijk door de constructie niet mag.
   Motorvoertuig en 60 km/u zijn in dit verband belangrijk, omdat anders b.v. een bromfietser of brommobiel die opgevoerd zijn ook op de autosnelweg zouden mogen rijden.

   Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.