De Spitsstrook – Verkeersregels op een spitsstrook

Website autorij-instructie.nlRijden op de spitsstrook

Een spitsstrook is een extra rijstrook die wordt opengesteld bij grote verkeersdrukte of files op de autosnelwegen. Bijvoorbeeld in de spits. Bij slechte weersomstandigheden, wegwerkzaamheden of calamiteiten/ongeval wordt de spitstrook gesloten. Op spitsstroken gelden dezelfde verkeersregels als op de andere op de rijbaan gelegen rijstroken. Bij nadering of rijdend op de spitstrook kunt u de volgende verkeersborden of signaleringsborden tegen komen:

verkeersborden spitstrook
Spitsstrook open

verkeersbord spitsstrook
Spitsstrook vrijmaken

verkeersbord spitsstrook
Einde spitsstrook

Vluchthaven spitstrook
Vluchthaven

 

spitsstrook open
Rijstrook open

Rijstrook spitsstrook vrijmaken
Rijstrook vrijmaken

rijstrook gesloten
Rijstrook gesloten

Spitsstrook Kantelwalsbord
Spitsstrook Kantelwalsbord

Spitsstrook – Het Kantelwalsbord
Op het kantelwalsbord wordt aangegeven of de spitsstrook geopend of gesloten is. Daarnaast geeft het aantal pijlen de hoeveelheid te gebruiken rijstroken aan en is op het matrixbord de maximum toegestane snelheid weergegeven. In principe is de maximum snelheid voor personenauto’s 100 km. per uur (vrachtverkeer 80 km/u), maar afhankelijk van de verkeersdrukte en andere omstandigheden, kan de maximumsnelheid worden aangepast (dynamische snelheidsregeling). De op de matrixborden / elektronische signaleringsborden aangegeven snelheid is bepalend.

Plaats van de spitsstrook
Een spitsstrook is een als rijstrook opengestelde vluchtstrook aan de rechterkant van de snelweg of een extra rijstrook aan de linkerkant van de snelweg die in drukke periodes open gesteld is voor bestuurders van motorvoertuigen. Deze spitsstrook heeft om de 500 tot 1000 meter een pechhaven/vluchthaven.

Spitsstrook herkennen

U herkent een spitsstrook aan bovenstaande verkeersborden en de matrixborden (elektronische signaleringsborden) boven de weg die aangeven waar een spitsstrook begint en eindigt. Is de spitsstrook open, dan staat er een groene pijl op de borden boven deze strook. Is de spitsstrook gesloten, dan staat er een rood kruis boven.

Pech op de spitsstrook
Spitsstroken worden voortdurend door camera’s bewaakt. Staat een voertuig stil of met pech op de spitsstrook, dan wordt de spitsstrook afgesloten. U wordt dan direct via pijlen naar de normale rijstrook gestuurd. Zijn de camera’s niet goed of niet goed te gebruiken  -bijvoorbeeld bij sneeuw of mist- dan wordt de spitsstrook niet opengesteld of afgesloten.

Overrijden doorgetrokken witte streep
Een doorgetrokken witte streep mag normaal gesproken niet overschreden worden. De opengestelde spitsstrook vormt hierop een uitzondering en mag wel overschreden worden als de  verkeerssituatie hierom vraagt en/of de doorstroming hierdoor wordt bevordert.

Plaats op de weg is rechts
Op weggedeelten waar een spitsstrook is opengesteld geldt de algemene regel “plaats op de weg is rechts” zoals beschreven in Artikel 3 van het RVV 1990: “Bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden”.

Bron
Rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.