10 Tips om zuiniger auto te rijden

Website autorij-instructie.nlRijd zuiniger en bespaar brandstof

Het brandstofverbruik van uw auto wordt in belangrijke mate bepaald door de controle over uw rechter voet. Daarnaast zijn het (onnodig) gebruik van de  ‘stroomverbruikers’  in combinate met
het algehele onderhoud van uw voertuig van invloed op het brandstofverbruik. Onderstaand 10 tips om het verbruik van brandstof terug te dringen en op de autokosten te besparen.

Tip 1 – Schakelen
Schakel zo snel mogelijk op naar een hogere versnelling. Hoe hoger het toerental van de motor, hoe hoger het verbruik van de brandstof en hoe hoger de uitstoot van uw auto. Schakel daarom bij 50 km/u in de vierde versnelling en bij 80 km/u naar de vijfde of zesde versnelling.
Heeft u een toerenteller in uw auto, schakel dan op naar een volgende versnelling rond de 2.000 á 2.500 toeren (benzinemotoren). Heeft u geen toerenteller, luister dan goed naar de motor en schakel op naar een volgende versnelling als de motor ‘gehaast’ klinkt. De motor moet soepel en rustig lopen om zo zuinig mogelijk met de brandstof om te gaan.

Tip 2 – Bewust gebruik
Voorkom het rijden van korte afstanden met uw auto zo veel mogelijk. Wanneer de motor van uw auto nog koud is slijt de motor sneller, verbruikt de motor meer brandstof en belast het milieu meer.
Na vanaf ongeveer 5 kilometer rijden komt de automotor op temperatuur, verbruikt minder brandstof en rijdt dan een stuk efficiënter. Vooral bij diesel motoren moet u in het begin rustig aan rijden om slijtage en veel uitstoot te voorkomen.

Tip 3 – Denk logisch
Bepaal bij het parkeren van uw auto alvast de gewenste of te verwachten rijrichting. Uw motor is dan nog warm. Bij het –op een later tijdstip- wegrijden is uw motor weer koud, door het op voorhand parkeren in de gewenste of te verwachten rijrichting, hoeft u minder manoeuvres uit te voeren, wat minder brandstof kost én minder slijtage aan de motor geeft.

Tip 4 – Laat de auto uitrollen
Rol zoveel mogelijk uit in de versnelling waar u op dat moment in rijdt. Kijk voldoende ver vooruit (anticipeer) en stem uw rijgedrag en handelen hier tijdig op af.
Ziet u op afstand b.v.  een rood verkeerslicht aankomen, laat de auto dan uitrollen in de versnelling van dat moment. Trap de koppeling niet in, dan remt u op de motor en krijgt deze aandrijving van de wielen, wat geen brandstof kost.
Wanneer u namelijk uitrolt terwijl u de koppeling intrapt, krijgt de motor geen aandrijving meer van de wielen. Om de motor toch draaiende te houden, is –onnodig- brandstof nodig. Voor oudere auto’s zonder injectoren geldt deze tip niet. Bij moderne auto’s zorgt het motormanagement  bij het uitrollen voor het afsluiten van de brandstoftoevoer.

Tip 5 – Bandenspanning
Houd uw banden goed op spanning en controleer de bandenspanning regelmatig, vooral als u de auto zwaarder belast (meerdere personen, vakantie). Een te zachte autoband kost meer brandstof omdat de  rolweerstand bij rijden groter wordt en er daardoor meer brandstof nodig is om dezelfde snelheid te bereiken.
Een te lage bandenspanning van 25 procent, zorgt voor een extra rolweerstand van 10 procent en vervolgens een extra brandstofverbruik van 2 procent. Daarnaast slijt een te zachte band sneller en wordt  de wegligging van de auto nadelig beïnvloed. De juiste bandenspanning verhoogt dus tevens de veiligheid.

Tip 6 – Hulpmiddelen in de auto
Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een toerenteller, cruise-control, boordcomputer of navigatiesysteem. Deze helpen u zuiniger te rijden en zo de uitstoot van uw auto te verminderen.

  • Met een toerenteller kunt u beter zien wat het goede moment is om een versnelling hoger te schakelen, vaak tussen de 2.000 en 2.500 toeren.
  • De cruise-control kan beter een constante snelheid aanhouden dan een geoefende bestuurder, wat de efficiëntie van de motor ten goede komt. U kunt beter constant 120 km/u rijden dan steeds remmen en gas geven.
  • Een boordcomputer kan vaak weergeven wat uw actuele verbruik is, zo kunt u zien hoe uw rijgedrag het brandstofverbruik beïnvloedt.
  • Een navigatiesysteem zorgt ervoor dat u op onbekende plekken zo snel mogelijk op de bestemming bent. U vindt de kortste route, verspilt geen brandstof en  rijdt meer ontspannen

Tip 7 – Afzetten van de motor
Zet uw motor af wanneer u langer dan 1 minuut stilstaat. Veel mensen laten de motor lopen wanneer ze stilstaan in de file, voor een brug of even op iemand wachten. Denkt u langer dan 1 minuut stil te staan, zet de motor dan uit. Dat spaart brandstof. Bij het stationair draaien van uw motor, verbruikt deze toch nog gauw 0,5 liter brandstof per uur. Het opnieuw starten van de motor kost wel wat extra brandstof, maar minder dan de motor een minuut (of langer) te laten draaien.

Tip 8 – Aërodynamica van de auto
Verwijder overbodige of onnodige bagage uit uw auto. Veel mensen hebben van alles in de auto liggen zoals gereedschap, sneeuwkettingen etc. Iedere extra kilo bagage kost u meer brandstof.
Verwijderen alle onnodige zaken op of aan de auto die de stroomlijn of aërodynamica nadelig beïnvloeden. Imperials, fietsendragers, ski-boxen etc. wegen niet alleen veel, maar ze beïnvloeden ook de aërodynamica van de auto, wat een hoger brandstofverbruik geeft. Dit geldt b.v. ook voor een open raam of open dak.

Tip 9 – Energieverbruikers in de auto
Beperk het gebruik van elektriciteit in uw auto zoveel mogelijk. De voornaamste energievreters zijn:
airconditioning, (achter)ruitverwarming en stoelverwarming. Alleen al het gebruik van de airconditioning kan gemiddeld 10 procent extra brandstofverbruik geven.

Tips voor een goed gebruik van de airconditioning in de auto

  • Rijd bij hoge temperaturen in de zomer eerst een paar minuten met de ramen open, sluit daarna de ramen en schakel dan pas de airco in; de gewenste binnentemperatuur wordt zo eerder bereikt.
  • Schakel de airco enkele minuten na het starten van de motor in; dit bespaart brandstof en voorkomt onnodige slijtage van de installatie.
  • Schakel de airco uit voordat de motor uitgezet wordt: dit voorkomt geurvorming door condensvorming en bacteriegroei.
  • Gebruik de airco minstens één keer per maand; ook dit voorkomt geurvorming door condensvorming en bacteriegroei.
  • Voorkom verstopping: houd de luchtinlaten vrij van blad en ander vuil.

Ook de achterruitverwarming kost u 4 tot 7 procent extra brandstof, zet deze dus uit wanneer u deze niet meer nodig heeft, maar denk wel aan uw veiligheid.

Tip 10 – Snelheid met de auto
Te hard rijden en extra brandstofverbruik
De meeste auto’s rijden het zuinigst bij plusminus 90 km/h. Boven de 100 km/h neemt het brandstofverbruik al snel toe. Bij 120 km/h is dat als 42 procent meer en bij 140 km/h is het brandstofverbruik zelfs tot 74 procent hoger.

 

Bronnen
Het Nieuwe Rijden
United Consumers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.