15 tips om files te verminderen

Website autorij-instructie.nl Files

Tips om files te voorkomen, te verminderen of sneller op te lossen. We kunnen er samen wat aan doen!

Tip 1Voeg in op snelheid
Als u invoegt met een te lage snelheid moet het overige verkeer afremmen of uitwijken. Zorg daarom dat u voldoende snelheid heeft bij het invoegen.

Tip 2 – Blijf in uw rijstrook
Blijf bij drukte in uw rijstrook. Wie veel van rijstrook wisselt, boekt soms zelf een klein beetje tijdwinst, maar veroorzaakt voor anderen juist extra vertraging. Als iedereen bij drukte zoveel mogelijk dezelfde rijstrook aanhoudt, schieten we met z’n allen het meeste op.

Tip 3 – Gebruik de spitsstrook
Bij grote verkeersdrukte komt op sommige plaatsen de vluchtstrook beschikbaar als extra rijstrook. Dat is de spitsstrook. Als de spitsstrook open is, dan ziet u op de borden boven deze strook een groene pijl. U gebruikt de spitsstrook als een normale rijstrook.

Tip 4 – Ritsen
Rijdt u op de linkerrijstrook en vervalt deze strook? Dan moet u invoegen naar rechts. Blijf op de linkerrijstrook rijden tot aan het bord ‘ritsen vanaf hier’. Zorg er alvast voor dat er naast u een
open ruimte is en houd dezelfde snelheid aan. Door op het juiste moment te ritsen, kunt u onnodige vertraging voorkomen.

Tip 5 – Rijd vlot en gelijkmatig
De weg wordt het beste benut als het verkeer vlot en gelijkmatig rijdt. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd gebruik maken van de weg.

Tip 6 – Wees alert bij werkzaamheden
Om de wegen veilig en comfortabel te houden, wordt altijd wel ergens aan de weg gewerkt. Om de overlast te beperken, gebeurt dit op de drukste snelwegen vaak ’s nachts en in het weekend. Als u
rekening houdt met de wegwerkers en uw medeweggebruikers, bereiken we samen dat het werk veilig kan plaatsvinden en zo min mogelijk oponthoud met zich meebrengt.

Tip 7 – Geef hulpdiensten de ruimte
Het is belangrijk dat hulpdiensten de plaats van een ongeval snel kunnen bereiken. Dit is in het belang van eventuele gewonden én in uw belang als weggebruiker. Geef hulpdiensten de ruimte.

Tip 8 – Volg de vaste uitwijkroutes
Op ruim 150 plaatsen worden vaste omleidingen (uitwijkroutes) aangelegd. Deze worden zichtbaar gemaakt, door zogenaamde blauwe U-borden, wanneer de snelweg voor langere tijd geblokkeerd is, bijvoorbeeld na een zwaar ongeval.

Tip 9 – Aanrijding en blikschade
Zoek een parkeerplaats! Blijven staan na een aanrijding hindert het overige verkeer. Het is veiliger om de schadeformulieren in te vullen op een parkeerplaats of bij een afrit. Wachten op de politie is bij blikschade niet nodig. De verzekering heeft genoeg aan een juist ingevuld schadeformulier.

Tip 10 – Ga goed voorbereid op weg
Voorkom vertragingen en gemiste afspraken. Informeert u zich goed voordat u het verkeer in gaat. Vele informatieaanbieders en diverse media staan tot uw beschikking. Hoe tijdiger u zich informeert, des te meer mogelijkheden heeft u om slim te reizen. Zie ook: www.vanAnaarBeter.nl

Tip 11 – Geef vrachtwagens de ruimte
Een vrachtwagen rijdt heel anders dan een personenauto. De chauffeur zit hoger en ziet niet alles wat er in de onmiddellijke omgeving van het voertuig gebeurt. De chauffeur heeft wel zijspiegels
maar geen achteruitkijkspiegels. Bovendien is er (soms bewegende) lading om rekening mee te houden. Geef vrachtwagens daarom de ruimte.

Tip 12 – Geef richting aan op de rotonde
Een rotonde is een weg in een cirkelvorm. Als u de rotonde af rijdt, is dat een afslag naar rechts. Vrijwel alle rotondes in Nederland zijn voorrangsrotondes. Als u geen richting aangeeft, laat u anderen nodeloos wachten. Dit kan files of stremming veroorzaken.

Tip 13 – Let op bewegwijzering bij uitvoegen
Op een aantal plaatsen in Nederland worden nieuwe routeborden gebruikt. Op deze borden staan de pijlen omhoog in plaats van omlaag. Deze borden geven gedetailleerde informatie over het verloop van de rijstroken, waardoor u op tijd kunt voorsorteren.

Tip 14 – Volg de aanwijzingen
Bij ongevallen en files geven politiemensen en weginspecteurs van Rijkswaterstaat aanwijzingen aan het verkeer. Bij een ongeval blokkeren zij voor de veiligheid de plek van het ongeval met hun auto. Ook geven zij het verkeer aanwijzingen via de borden boven de weg. Daarnaast geven zij met handgebaren aan op welke manier automobilisten langs de plaats van het ongeval kunnen rijden. Bij files geven weginspecteurs in sommige situaties eveneens met handgebaren aan door te rijden.

Tip 15 – Voorkom kijkfiles
Helaas gebeurt er soms een ongeluk op de snelweg. Hierdoor ontstaan niet alleen files op de weghelft waar een ongeluk is gebeurd, maar vaak ook op de andere weghelft. Dit komt doordat veel automobilisten willen zien wat er aan de hand is. Hierdoor remmen ze onbewust af en ontstaat er een kijkfile. Voorkom kijkfiles door uw aandacht op de eigen weghelft te houden.

Bron
Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.