Maximumsnelheid op Nederlandse wegen 130 km/u

Maximum 130 km/u op autosnelwegen

Het kabinet wil de maximumsnelheid op zoveel mogelijk autosnelwegen verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en het levert een kortere reistijd op. Daarom wordt per 1 september 2012 de maximumsnelheid verhoogd op bijna 60% van de autosnelwegen.

Maximumsnelheid naar 130 km/uur
Van maart tot en met november 2011 is er op 8 trajecten geëxperimenteerd met  dynamische snelheidsverhogingen (dynamax). Op deze trajecten is de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur gegaan. Naar aanleiding van dit experiment wil het kabinet per 1 september 2012 de maximumsnelheid definitief verhogen naar 130 kilometer per uur.

Hiervoor wordt het  Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens aangepast.

Maximumsnelheid niet overal omhoog
Op plekken waar verhoging van de maximumsnelheid ten koste gaat van het milieu of de verkeersveiligheid, side effects blijft een lagere maximumsnelheid gelden. Er zijn ook plekken waar de maximumsnelheid alleen een deel van de dag (bijvoorbeeld ’s nachts) omhoog gaat.

80km aanduiding  80 kilometerzones
Verder gaat per 1 juli 2012 op een aantal 80 kilometerzones bij de grote steden de snelheid omhoog naar 100 kilometer per uur. De luchtkwaliteit in Nederland is namelijk sterk verbeterd. Bovendien kan 80 kilometer per uur leiden tot slechte doorstroming van het verkeer.

Klik op de afbeelding voor een vergroting, help waarbij:

Blauw is variabel 100-130 of 120-130

 Groen is 130 km/u

 Geel is 130 km/u onder voorbehoud

 Rood is verhoging naar 100 km/u

 Grijs is overige A-wegen  en N-wegen

 

 

 

 

 

Bron:

Rijkswaterstaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.