Alle Rijbewijzen Categorieen, leeftijd en eisen

Geldigheid rijbewijzen Nederland

Voor het besturen van (motor) voertuigen in Nederland is veelal een rijbewijs vereist en geldt een minimum leeftijd om een bepaald voertuig te mogen besturen. Meest bekende rijbewijzen zijn het AM (bromfiets) en B (personenauto) rijbewijs. Lees in onderstaand overzicht wat de eisen, prostate voorwaarden en mogelijkheden zijn om de diverse voertuigen te mogen besturen. Van GEEN rijbewijs tot rijbewijs D-E. Het voertuig of motorvoertuig dat je mag besturen is afhankelijk van het rijbewijs van de betreffende categorie. Voor een aantal voertuigen is geen rijbewijs vereist, zodat voor eenieder een vervoersmiddel voor handen is, die de mobiliteit en onafhankelijkheid zoveel mogelijk waarborgt.

Voertuigen
Fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens
Motorvoertuigen
Alle gemotoriseerde voertuigen, behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen.

Benodigd Rijbewijs Minimum Leeftijd Bevoegd tot besturen van
geen Fiets
geen Fiets met (elektrische) trapondersteuning
geen Segway (max. 25 km per uur)
geen Gehandicaptenvoertuig zonder motor
geen Gehandicaptenvoertuig met motor (max. 10 km per uur)
geen 16 jaar Gehandicaptenvoertuig met motor (max. 45 km per uur)
AM 16 jaar Snorfiets (max. 25 km per uur)
AM 16 jaar Bromfiets (max. 45 km per uur)
AM 16 jaar Brommobiel (max. 45 km per uur)
AM 16 jaar Elektrische step
B 18 jaar* 1. Personenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg.
B 18 jaar* 2. Personenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg., plus een aanhangwagen met een maximale massa tot en met 750 kg.
B 18 jaar* Bij punt *1 en *2 moet voldaan zijn aan:
De maximale massa van de aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan op het kentekenbewijs van het trekkend voertuig staat vermeld. De massa van de aanhangwagen, plus de maximale massa van het trekkend voertuig, mag niet meer zijn dan 3500 kg.
B – E 18 jaar Personenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg., plus een aanhanger met een maximale massa van meer dan 750 kg.
A licht 18 jaar Motorfiets met een maximum van 25 Kwatt
A zwaar 21 jaar Motorfiets met een maximum vanaf 25 Kwatt
C1 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg.
C1 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
C1 – E 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.
C 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa van meer dan 7500 kg.
C 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa van meer 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
C – E 18 jaar Vrachtauto met een maximum massa van meer 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.
D1 18 jaar Autobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder.
D1 18 jaar Autobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
D1 – E 18 jaar Autobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.
D 18 jaar Autobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder
D 18 jaar Autobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
D – E 18 jaar Autobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.

In januari 2013 zijn er in Nederland en de EU enkele wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot enkele rijbewijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.