Gevolgen voor het rijbewijs – Rijden onder Invloed

Wat gebeurt er met het rijbewijs bij rijden onder invloed

(Boven de 3 ‰ en voor beginnende bestuurders boven de 0, 8 ‰)
Als de politie uw rijbewijs heeft ingevorderd, mag u geen enkel motorrijtuig besturen, zelfs geen snorfiets. De officier van justitie beslist binnen tien dagen of u het rijbewijs terugkrijgt of dat het rijbewijs ingehouden blijft tot de rechtszitting. Deze zitting vindt meestal binnen zes maanden plaats. Als de rechter u een rijontzegging oplegt, dan wordt de tijd dat u het rijbewijs kwijt bent
geweest afgetrokken van de duur van die rijontzegging. Als u het rijbewijs niet bij u heeft, kan de politie uw voertuig op het politiebureau in bewaring stellen. U kunt het voertuig door iemand met een geldig rijbewijs laten ophalen, nadat u uw rijbewijs heeft ingeleverd.

Bezwaar maken
U kunt schriftelijk bezwaar maken tegen de invordering door de politie of inhouding door justitie van uw rijbewijs. Hiervoor moet u een zogeheten klaagschrift indienen bij de griffie van de rechtbank in de regio waar u bent gecontroleerd. De rechter beslist vervolgens of u het rijbewijs terugkrijgt of dat deze tot de rechtszitting ingehouden blijft.

Hoe gaat Justitie om met uw zaak
Rijden onder invloed is een misdrijf. Afhankelijk van uw alcoholpromillage zijn er twee mogelijkheden:

1 . Uw alcoholpromillage ligt tussen de 0,5 ‰ en 1,3 ‰
(beginnende bestuurders tussen de 0,2 ‰ en 0,8 ‰)
De politie maakt proces-verbaal op. U ontvangt binnen enkele weken van het CJIB een acceptgirokaart, tenzij u vaker bestraft bent voor rijden onder invloed. Hoe hoger uw promillage, hoe hoger het bedrag. Als er een ongeval heeft plaatsgevonden of als u in de afgelopen vijf jaar eerder bent bestraft voor rijden onder invloed, dan is de boete hoger en kan de officier van justitie een rijontzegging opleggen. Gedurende een bepaalde periode mag u dan geen enkel motorrijtuig besturen, zelfs geen snorfiets.

2.  Uw alcoholpromillage ligt boven de 1,3 ‰
(beginnende bestuurders boven de 0,8 ‰)
De politie vordert uw rijbewijs in. Als het alcoholpromillage lager is dan 1,65 ‰ kan de zaak worden afgedaan door de officier van justitie. In dat geval kan naast een geldboete een rijontzegging van maximaal zes maanden worden opgelegd. De officier van justitie kan ook beslissen om de zaak aan de rechter voor te leggen. Als het alcoholpromillage hoger is dan 1,65 ‰ moet u zich in elk geval voor de rechter verantwoorden. De rechter kan hoge boetes, een taak- of gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen opleggen. Daarnaast zal de rechter meestal een rijontzegging
opleggen: gedurende een bepaalde periode mag u dan geen enkel motorrijtuig besturen, zelfs geen snorfiets.

Kijk voor de folder op de site van het openbaar ministerie.

2 gedachten over “Gevolgen voor het rijbewijs – Rijden onder Invloed”

 1. goedendag

  graag zou ik willen weten
  wat de gevolgen zijn voor mij:

  in 5 jaar ben ik 3 keer aangehouden
  voor rijden onder invloed
  telkens net over de grens van 235 ugl

  nu volgt er voor mij een strafbeschikking
  via de officier van justitie

  wat wordt de straf?
  iemand enig idee?

  vriendeijke groet, spijzer
  ik hoop te vernemen
  op spijzer@hotmail.com

  1. Beste Spijzer,

   Je zal waarschijnlijk geconfronteerd worden met de educatieve maatregel.
   Wat de officier bepaalt zal afhangen van de te schetsen situatie / factoren en zijn of haar beoordeling en kan ik weinig over zeggen.

   Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.