Regels rijden zonder rijbewijs of kentekenbewijs

  Rijden zonder geldig rijbewijs/kentekenbewijs

Wie een motorrijtuig bestuurt zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en/of kentekenbewijs, behorende bij het desbetreffende voertuig, wordt bekeurd. Ook wanneer men het rijbewijs of kentekenbewijs niet kan laten zien, omdat het bijvoorbeeld thuis ligt, wordt bekeurd.

Rijden met verlopen rijbewijs
Wie een motorrijtuig bestuurt terwijl de geldigheid van het rijbewijs is verstreken (rijbewijs is verlopen), wordt bekeurd en krijgt een boete. Deze boete geldt ook als het rijbewijs niet meer “behoorlijk leesbaar” is.

Rijden zonder rijbewijs
Wie een motorrijtuig bestuurt zonder een rijbewijs behaald te hebben, pleegt een strafbaar feit en krijgt een proces-verbaal. De rechtbank bepaalt de strafmaat.

Rijden tijdens ontzegging
Wie een motorrijtuig bestuurt en zijn rijbewijs is ingevorderd, pleegt een strafbaar feit en krijgt een proces-verbaal. De rechtbank bepaalt de strafmaat.

Rijden onder 16/18 jaar
Wie jonger dan 18 jaar is en een motorrijtuig bestuurt, pleegt een overtreding en wordt bestraft met een boete (uitzondering kandidaten 2toDrive).
Wie jonger is dan 16 jaar en een bromfiets, een gehandicaptenvoertuig of een landbouwtrekker bestuurt, krijgt een boete.

Bron

Politie.nl

4 gedachten over “Regels rijden zonder rijbewijs of kentekenbewijs”

  1. Beste Abdel,

   Er zijn enkele uitzonderingen, maar de algemene regel is dat je het rijbewijs of kentekenbewijs moet kunnen tonen als hier door een bevoegde ambtenaar om verzocht wordt.

   Mvg – Sjaak

  1. Helaas, nog steeds geduld Saif.

   Wat de boete betreft; ook dit moet nog geregeld / vastgelegd worden en ook dit kost tijd.
   Het zou zo maar kunnen dat je op een “zwarte lijst” komt en een bepaalde tijd niet mag afrijden bij het CBR.
   Alleen een boete -die voor 18-jarige meestal niet al te hoog is- zal ter afschrikking naar mijn idee niet voldoende zijn.

   Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.