Zit- en stuurafstelling en afstellen van de autospiegels

 

Zithouding en afstellen van autospiegels, gordel en hoofdsteunAutorijles – Zithouding in de auto – Afstellen van de spiegels

Een goede en ontspannen zithouding in de auto draagt bij aan de verkeersveiligheid tijdens het rijden en zorgt voor minder spanning en vermoeidheidsklachten bij deelname aan het verkeer.

De stoelafstemming moet vervolgens zó zijn, dat je én een goed zicht hebt in de spiegels én alle noodzakelijke bedieningsorganen in de auto goed en soepel kunt bedienen.

Voor het afstellen van de buitenspiegel(s) en binnenspiegel in de (les)auto geldt dat deze  een zo groot mogelijk deel van de weg naast en achter de auto zichtbaar maken, zodat je jezelf uiteindelijk een zo goed mogelijk beeld kunt vormen van het verkeer rondom de auto. Je zorgt altijd eerst voor een goede zithouding en daarna -als je eenmaal goed zit- stel je de spiegels pas goed af. Als laatste de autogordel, zodat je tijdens het afstellen voldoende bewegings-vrijheid hebt.

Handelen bij afstellen van de  zithouding en stuurhouding
 1. Stel de bestuurdersstoel zó af, dat je goede steun hebt in je rug en aan de bovenbenen. Zowel je armen als je benen zijn hierbij licht gebogen, zodat je een goede controle hebt over het stuur en over de koppeling van de auto. Door een juiste houding houd je voldoende controle over het stuurgedrag van de auto en raakt minder snel vermoeid.
 2. Houd je handen losjes op / aan het stuur, op de positie **”kwart voor drie” – ” tien voor twee”. Houd je handen indien mogelijk buiten de plaatsing van de air-bag die centraal in het stuur aangebracht is. Dit is de meest ideale houding, in het bijzonder om goed te kunnen reageren op onverwachte verkeerssituaties.
 3. Zowel de bestuurdersstoel als het stuur zijn veelal zowel in de hoogte als in de diepte te verstellen, zodat voor eenieder een ideale en juiste zitpositie in te stellen is.

**de positie van de handen op het stuur laat je mede afhangen van de spaken in het stuur en de eventuele plaatsing van de bedieningsorganen op het stuur. Het ontwerp van het stuur verschilt per type auto.

Handelen bij afstellen van de spiegels en de autogordel
 1. De spiegels stel je altijd af ná de zithouding en vóórdat je gaat rijden. Raak bij het afstellen van de spiegels het spiegelglas niet aan met de vingers en gebruik beide handen voor het afstellen van de binnenspiegel (deze zit slechts verlijmd aan de voorruit)
 2. Bij het afstellen van de linker buitenspiegel moet de (denkbeeldige) horizon voor driekwart in de spiegel zichtbaar zijn; de zijkant van de auto mag  hierbij nog voor een klein deel in de linker buitenspiegel zichtbaar blijven. Op deze wijze heb je het meeste zicht schuin links van de auto, en een gedeelte achter de auto.
 3. Het verticale midden van de binnenspiegel stel je af op het verticale midden van de achterruit. (ongeveer hart op hart). Op deze wijze heb je het meeste zicht op datgene wat zich achter de auto afspeelt.
 4. Trek nu de autogordel rustig aan met de rechterhand en vergrendel de autogordel rechts naast de bestuurdersstoel. De klik (vergrendeling) moet hierbij hoorbaar zijn.
 5. Controleer de autogordel op een goede werking met de rechterhand, door hier -op borsthoogte- een korte ruk aan te geven. Bij een goede werking zal deze dan met een klik blokkeren.
 6. Let op het gebruik van de autogordel bij eventuele passagiers; ook al is dit veelal de verantwoording van de persoon zelf.
 7. Na de rit: ontgrendel de autogordel door de rode knop met de rechterhand in te drukken en begeleid de gordel bij het oprollen met de linkerhand, zodat deze niet tegen de zijruit schiet, goed oprolt en niet verdraait.
Afstellen van de hoofdsteun

De bovenzijde van de hoofdsteun moet ongeveer gelijk staan aan de bovenzijde van het hoofd. De hoofdsteun biedt zo optimale bescherming bij een eventueel ongeval (de hoofdsteun is niet bedoeld voor het comfort tijdens het rijden, maar om de ‘klap’ op te vangen bij een eventueel ongeval en de nek(wervels) zoveel mogelijk te ontzien)

4 gedachten over “Zit- en stuurafstelling en afstellen van de autospiegels”

 1. hoi,
  wat bedoel je met de horizon is voor driekwart zichtbaar, zie je dan driekwart ‘weg’ of driekwart ‘lucht’ en hoe stel je de rechterbuitenspiegel af?

  1. Beste Chaira,

   Je ziet dan een kwart van de weg kort op de auto en voor de overige driekwart de ‘vrije’ ruimte achter de auto.

   Mvg – Sjaak

  1. Beste Su,

   Ik weet niet precies wat je met grote of kleine afstand bedoelt?
   De beste afstelling van de hoofdsteun is ongeveer bovenzijde hoofdsteun gelijk aan bovenzijde hoofd.

   Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.