Starten en afzetten van de motor in de (les)auto

Starten en afzetten van de motorStarten en afzetten van de motor in de (les)auto

Bij het starten van de motor en het afzetten van de motor vóór en na de rijles moet je een aantal handelingen verrichten, die ook na het behalen van je rijbewijs van nut blijven. De beschreven handelingen zal je uiteindelijk uitvoeren zonder er bij na te hoeven denken; het wordt een geautomatiseerd proces. Door deze handelingen en controles standaard voor jezelf uit te voeren blijft jij ‘de baas’ over de auto en kom je niet snel voor verrassingen te staan. Je voorkomt bijvoorbeeld dat de auto gaat rollen, verlichting blijft branden etc. Dit gaat vooral op als er meerdere personen gebruik maken van dezelfde auto, omdat je niet weet hoe een ander de auto ‘afsluit’.

Handelen bij starten van de motor
 1. Allereerst controleer je met de rechterhand of de handrem vergrendeld (omhoog getrokken) is, zodat de auto niet weg kan rollen als je bij het starten het koppelingspedaal mocht vergeten in te trappen.
 2. Trap de koppeling kort in en controleer of de versnellingspook in de neutraal stand staat, zodat de auto niet direct in beweging kan komen tijdens het starten.
 3. Controleer of de stroomverbruikers (verlichting, ruitenwissers, airco e.d.) uit staan, zodat de accu tijdens het starten niet te zwaar wordt belast.
 4. Trap de koppeling met de linkervoet geheel in. Je onderbreekt nu de aandrijving tussen de motor en de wielen, zodat de auto niet in beweging komt bij het starten.
 5. Draai (van het lichaam af) met de rechterhand het contact aan en controleer de werking van lampen en meters op het dashboard. Bij een auto met dieselmotor wachten tot het gloeispiraal gedoofd is, en…
 6. De contactsleutel doordraaien totdat de motor aanslaat. Luister goed wanneer de motor aanslaat en laat de contactsleutel direct los, zodat de startmotor niet door loeit.
 7. Controleer of er -na het aanslaan van de motor- geen lampjes blijven branden die zouden moeten moeten doven (oliedruk, accu, airbag, autogordel, motormanagement e.d.)
 8. Trap het rempedaal met de rechtervoet in om een goede pedaaldruk te controleren.
 9. Als je nog niet direct wegrijdt, laat je nu de koppeling weer opkomen om onnodige slijtage te voorkomen en je been nog even rust te geven.
 10. Schakel nu eerst de nodige bedieningsorganen in. Denk hierbij -afhankelijk van de omstandigheden- aan verlichting, blower, achterruitverwarming, ruitenwissers e.d. Door dit vóór het rijden te doen, kun je zodra je gaat rijden je aandacht op andere zaken richten.
Handelen bij het afzetten van de motor
 1. Nadat de auto tot stilstand is gekomen houd je de koppeling geheel ingetrapt, de voet op het rempedaal en trek je de handrem aan, zodat de auto niet meer kan wegrollen. Druk het knopje voor op de handrem in en trek de hendel omhoog tot deze weerstand geeft. Laat het vergrendelingsknopje los en de auto staat op de handrem. Rechtervoet blijft nog op het rempedaal.
 2. Bij vorst kan het raadzaam zijn de auto in de versnelling te laten staan, in plaats van het gebruik van de handrem. Dit voorkomt vastvriezen van de remschoenen.
 3. Zet de versnellingshendel in de neutraal stand, zodat de koppeling van de  motor naar de wielen wordt opgeheven.
 4. Schakel stroomverbruikers uit, zodat de accu niet onnodig belast wordt (zie punt drie bij starten) Denk hierbij eventueel ook aan het sluiten van de ramen.
 5. Draai de contactsleutel zover mogelijk naar je lichaam toe om de motor uit te zetten. Laat de motor bij stilstand niet onnodig lang draaien (milieu)
 6. Haal je voeten geleidelijk van de rem (rechter voet) en koppeling (linker voer). De auto stond al op de handrem en de versnellingspook  in de neutraal stand, de motor uit, zodat je de auto tot het moment van uitstappen volledig onder controle houdt.
 7. Vóór je uitstapt haal je de sleutel uit het contactslot, sluit de auto af en neemt de sleutel mee.

3 gedachten over “Starten en afzetten van de motor in de (les)auto”

 1. Ik leer mijn leerlingen om het koppelingspedaal ingetrapt te houden totdat de motor uitstaat. Dan kan er echt niets fout gaan als de auto per ongeluk toch in de versnelling staat.

  1. Beste C,

   Je hebt helemaal gelijk; doe dat zelf in de praktijk ook. (foutje in de opsomming) De auto blijft dan inderdaad tot het laatste moment onder controle.
   Heb het artikel aangepast.

   Mvg – Sjaak

 2. 2.Druk het knopje voor op de handrem in en trek de hendel omhoog tot deze weerstand geeft. Laat …

  het is geen goed idee om het knopje in te drukken,daar je in het hoogste punt de handrem een beetje kan laten zakken terwijl je het knopje loslaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.