Milieuzone in Nederland – Milieusticker in Duitsland

c22aMilieuzone

Er worden al meer maatregelen genomen om de luchtkwaliteit in en om de grote steden te verbeteren. Één van de maatregelen is het instellen van milieuzones. Om de uitstoot van roetdeeltjes, fijnstof en dergelijke terug te dringen, zijn deze steden in Nederland alleen nog toegankelijk voor vrachtauto’s die aan bepaalde eisen voldoen en relatief schoon zijn. In dit artikel de stand van zaken met betrekking tot de invoering van de milieuzones in Nederland en het voeren van een milieusticker in Duitsland.

Milieuzone alleen toegankelijk voor schone vrachtauto’s
In de milieuzones mogen alleen (relatief) schone vrachtauto’s rijden. Voor vrachtauto’s met een dieselmotor geldt dat deze minimaal moeten voldoen aan de Euro 2 emissienorm. Vrachtauto’s die hier niet aan voldoen, mogen de zone niet in rijden. Voor vrachtauto’s met een dieselmotor die wel aan de Euro 2 of Euro 3 norm voldoen, geldt bovendien dat deze met een roetfilter moeten zijn uitgerust.
Vrachtauto’s die aan de Euro 4 en Euro 5 norm voldoen, mogen zonder aanpassingen de milieuzone in rijden. Zie volgend artikel voor de emissienormen

C7 zoneC7 zone
Waar en waarom de milieuzone

Reken erop dat in delen van de volgende steden regels betreffende de milieuzone gelden, of binnenkort worden ingevoerd:
Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Amsterdam, Delft en Haarlem.
De zones, alsook het aantal steden die de milieuzones invoeren, zullen in de nabije toekomst zeker worden uitgebreid.
De milieuzones dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden, waar de normen voor fijnstof en stikstofdioxide worden overschreden. In Nederland wordt een milieuzone met bijgaand verkeersbord aangegeven, waarbij op het onderbord eventuele aanvullende informatie staat.
In tegenstelling tot de regelgeving in Duitsland, gelden de milieuzones in Nederland in de praktijk voorlopig alleen voor vrachtauto’s met een Nederlands kenteken. Omdat in Nederland de milieuklassen van de vrachtauto’s gekoppeld zijn aan het kenteken, is controle goed mogelijk. Voor vrachtauto’s met een buitenlands kenteken -voor wie de regel in beginsel ook gelden- worden de mogelijkheden tot registratie, controle en naleven van de regels nog onderzocht.


Milieusticker voor motorvoertuigen in Duitse milieuzones

In Duitsland geldt het zichtbaar aanbrengen van een milieuvignet voor alle motorvoertuigen die een ‘Umweltzone” in willen rijden, ongeacht de uitvoering en gebruikte brandstof van het motorvoertuig (personenauto, camper, vrachtauto etc.). De regelgeving geldt zowel voor motorvoertuigen met een Duits kenteken, als alle motorvoertuigen met een buitenlands kenteken.


De milieuzone
Bij in rijden van een milieuzone wordt op het onderbord van bijgaand verkeersbord de milieusticker getoond, die aangeeft aan welke emissienorm het motorvoertuig moet voldoen om de bewuste zone in te mogen rijden. Aanschaf van de sticker is op basis van vrijwilligheid. Bij afwezigheid van de sticker is het echter verboden een aangeduide milieuzone in te rijden, ook al zou het voertuig aan de emissie-eisen voldoen.
In Duitsland kent men 4 klassen volgens de Euro-norm. Klasse 1 – waarin motorvoertuigen met sterk vervuilende motoren vallen- wordt echter niet toegepast. Deze motorvoertuigen worden uit de milieuzone geweerd.

Enkele belangrijke uitzonderingen op het voeren van een milieusticker 
 • Motoren en driewielige voertuigen
 • Motorvoertuigen ten behoeve van mensen met een beperking, waarbij de voertuigen als zodanig gekentekend moeten zijn. Bij een geldige Europese gehandicaptenkaart geldt een vrijstelling. Bij parkeren in een milieuzone moet de kaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit liggen.
 • Een permanente ontheffing geldt ook voor oldtimers. U moet dan wel een FIVA Indentity Card kunnen overleggen (oldtimer Nederland – 1e toelatingsdatum vóór 1 januari 1978 én voorzien van historische blauwe kentekenplaten)

10 gedachten over “Milieuzone in Nederland – Milieusticker in Duitsland”

 1. Nu komen alle landen met een milieu sticker ,heb je genoeg aan een of moet je ze van verschillende landen hebben ?

  1. Beste Keulaarts,

   De regeling geldt voor (bijna) alle motorvoertuigen, hier valt de brommobiel niet onder (= wettelijk gelijk aan een bromfiets).
   Zie ook:
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Milieusticker

   Bij twijfel kan het verstandig zijn bij het Duits verkeersbureau te informeren, om niet het risico te lopen voor niets honderden kilometers af te leggen.

   Mvg – Sjaak

 2. ok fijn we weten nou onderhand wel dat je in duitsland zon groene 4 sticker moet hebben enzo, vraag is … WAAR haal je die ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.