Educatieve Maatregel Alcohol en de uitbreidingen

alcohol in het verkeerAlcohol en EMA

De verkeersveiligheid moet in de toekomst verbeterd worden, en daarmee een afname van het aantal verkeersdoden. Bij veel verkeersongevallen -met overwegend jonge, mannelijke bestuurders- is alcohol in het spel. Verkeersovertreders kunnen dan ook geconfronteerd worden met educatieve maatregelen, zoals: de Educatieve Maatregel Alcohol, oftewel EMA. 1 oktober 2008 zijn de LEMA en de EMG voor beginnende bestuurders ingevoerd.
De LEMA en het ASP, die bedoeld zijn voor meer ervaren bestuurders volgen in 2010. In dit artikel aandacht voor de verschillende educatieve maatregelen en de gevolgen voor de verkeersovertreders die hiermee geconfronteerd worden bij onverantwoordelijk gedrag binnen deelname aan het verkeer.

Besparing aantal verkeersdoden per jaar
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) – sinds de invoering in de jaren ’90- mede heeft bijgedragen aan een afname van het aantal verkeersdoden met 27 personen per jaar. Om het streven naar meer veiligheid, minder verkeersdoden en een beter inzicht in het gedrag van de verkeersovertreder kracht bij te zetten, is / wordt deze maatregel uitgebreid. Nu zijn het nog de beginnende bestuurders met een sterk afwijkend verkeersgedrag die hun gedrag door de maatregel moeten leren aan te passen. In de nabije toekomst zullen de maatregelen ook voor de ervaren bestuurder gaan gelden.

Wanneer is iemand een beginnende bestuurder

Iedereen die na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, wordt de eerste vijf jaar als beginnend bestuurder beschouwd. De leeftijd van de beginnende bestuurder maakt hierbij niet uit. Het maakt ook niet uit voor wat voor type motorvoertuig dit rijbewijs is afgegeven. Dit kan bijvoorbeeld een motor (categorie A) of een personenauto (categorie B) zijn.
Voor het rijbewijs AM (brommer, scooter) geldt dit (voorlopig) nog niet. Maar, bij ongeoorloofd verkeersgedrag kan men bij deze groep verkeersdeelnemers altijd terugvallen op artikel 5 uit de wegenverkeerswet.
Dit artikel stelt:
Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen, dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer wordt gehinderd, of kan worden gehinderd.
In artikel 5 wordt over eenieder gesproken, hetgeen tevens inhoudt dat je zelf niet actief aan het verkeer hoeft deel te nemen, om toch op de bedoelde strekking van dit artikel aangesproken te kunnen worden.

Verklaring ingevoerde en toekomstige educatieve maatregelen:  LEMA, EMA, ASP en EMG

  • LEMA – staat voor Licht Educatieve Maatregel Alcohol
  • EMA – staat voor de Educatieve Maatregel Alcohol
  • ASP – staat voor Alcoholslotprogramma
  • EMG – staat voor Educatieve Maatregel Gedrag
Wat is LEMA – Licht Educatieve Maatregel Alcohol

De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) is een nieuwe educatieve maatregel binnen de vorderings-procedure van het CBR. Net als de EMA is de LEMA een cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Deze cursus is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
Wanneer een LEMA
Geldt voor bestuurders die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben en worden betrapt met een alcoholpromillage van tussen de 0,5 en 0,8 promille.

Wat is EMA – Educatieve Maatregel Alcohol

De EMA is een driedaagse cursus met veel aandacht voor alcohol en verkeersdeelname. Het doel van deze cursus is herhaling van alcoholgebruik in het verkeer te voorkomen in de toekomst. De cursus wordt verspreid over een langere periode gegeven; op deze manier zijn cursisten over een lange periode bezig met het onderwerp alcohol en verkeer.
In de cursus wordt duidelijk gemaakt wat alcohol doet in het lichaam en welke effecten dit heeft op het rijgedrag. Ook wordt stilgestaan bij de ernstige gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer. Het meewerken aan de EMA is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Wanneer een EMA
Het belangrijkste criterium voor een EMA is een geconstateerd alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8. Voor de beginnende bestuurder geldt hier een promillage van 0,8. Bij een promillage vanaf 1,8 wordt een bestuurder naar een psychiater gestuurd voor een onderzoek.
Wie al eerder een EMA-cursus heeft gevolgd, gaat al bij 0,8 promille over de schreef. Diegene moet dan naar een medisch onderzoek. Blijkt zo iemand bij dit onderzoek medisch rijgeschikt, dan moet hij alsnog naar de EMA-cursus

Wat is ASP – Alcoholslotprogramma

Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar u eerst kort in moet blazen voordat u de auto kunt starten. Het apparaatje meet of u alcohol heeft gedronken. Bij een te hoge concentratie alcohol zal de auto niet starten.

Wanneer een ASP
Als u boven de ingestelde limiet heeft gedronken, start uw auto niet. Het alcoholslot kan zonder problemen in elke auto worden ingebouwd en door iedereen worden bediend. Het idee is dat het alcoholslot wordt ingebouwd bij zware alcoholovertreders (meer dan 1,3 promille). Beginnende bestuurders krijgen het alcoholslot vanaf 1,0 promille en bestuurders die steeds in negatief gedrag terugvallen, kunnen het al vanaf 0,8 promille opgelegd krijgen.

Wat is EMG – Educatieve Maatregel Gedrag

De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer is een verplichte cursus voor bestuurders die zich ernstig schuldig maken aan verkeersgevaarlijk (risicovol) rijgedrag.
Wanneer een EMG
Voor bestuurders die zich schuldig maken aan verkeersgevaarlijke of risicovol gedrag als:

  • Bumperkleven.
  • Fors te hard rijden.
  • Snijden.
  • Onnodig gebruik van de vluchtstrook.
  • Rechts en/of gevaarlijk inhalen

* De LEMA en EMG zijn een aanvulling op de al bestaande en succesvolle Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer
Hoe het één en ander in de praktijk wordt benaderd en beleefd, lees je in volgend artikel: de-trainer-educatieve-maatregel-alcohol-en-verkeer.

Bronnen en/of referenties
Pré-B Autorij-instructie
Verkeersknooppunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.