Verkeersboetes – Verkeersovertredingen

boete_verkeersboeteHet CJIB en verkeersboetes

Voor een minder zware verkeersovertreding krijgt u een boete volgens de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder). U ontvangt van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een beschikking met acceptgiro thuis met daarop een vervaldatum en een feitcode. Heeft u een overtreding begaan die niet onder de Wet Mulder valt (bijvoorbeeld een zware snelheidsovertreding of een situatie waarbij alcohol een rol speelt), dan ontvangt u van het CJIB een transactievoorstel met een acceptgiro thuis. Dit is een financiële schikking om strafvervolging te voorkomen.

U kunt zelf de boete berekenen voor een door u gemaakte snelheidsovertreding. U kunt ook de boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) raadplegen. In de boetebase vindt u de geldende boetes voor verkeersovertredingen, snelheidsovertredingen, maar ook voor lichte strafbare feiten.

Bezwaar indienen tegen een boete
Bent u het niet eens met een boete of beschikking voor een verkeersovertreding of snelheidsovertreding, dan kunt u binnen zes weken na de verzenddatum van de beschikking schriftelijk beroep aantekenen bij de officier van justitie.

Verkeersboetes uit het buitenland
In het buitenland gelden vaak andere verkeersregels en worden er afwijkende boetes of straffen opgelegd. Wanneer u in het buitenland een ernstige verkeersovertreding heeft begaan of u kunt een boete niet betalen, loopt u de kans dat uw rijbewijs ter plekke in beslag wordt genomen.
Het is mogelijk dat een buitenlandse boete in Nederland wordt geïnd. Voorwaarde is dat het land dat de boete in Nederland wil incasseren de Europese wet in zijn nationale wetgeving heeft opgenomen. Behalve Nederland hebben Frankrijk, Finland, Denemarken, Hongarije dat al gedaan. Voor de overige landen van de Europese Unie (EU) zal de regeling waarschijnlijk in de loop van 2008 in werking treden. Het EU-land dat de boete wil innen, stuurt de boete naar het CJIB.

Openbaar Ministerie: verkeersovertredingen

 

2 gedachten over “Verkeersboetes – Verkeersovertredingen”

 1. Eerder dit jaar hebben wij u geinformeerd dat wij vanaf 1 juli 2012 de naam Postbus 51 niet meer gebruiken, dit wordt Rijksoverheid en het nieuwe telefoonnummer 1400 voor de informatiedienst ïntroduceren. Aan de informatievoorziening verandert niets. De Rijksoverheid blijft campagnes voeren en vragen van burgers beantwoorden via telefoon en internet.

  Ik wil hierbij nogmaals uw aandacht vragen om uw verwijzingen naar Postbus 51 aan te passen, zodat burgers ons kunnen blijven vinden.

  1. Beste Matekovic,

   Ik ben me van een eerdere melding niet bewust, maar de inhoud is inmiddels aangepast.

   Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.