Segway komt eraan!

SegwaySegway deze zomer toegestaan op fietspad en rijbaan

De Segway mag, vooruitlopend op de aanpassing van de regelgeving, vanaf uiterlijk 1 juli voor algemeen gebruik op fietspaden en rijbanen worden gebruikt. De maximum snelheid is 25 km per uur.
Bij gebruik op het trottoir door gehandicapten geldt nog altijd de maximum toegestane snelheid van 6 km per uur. Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Eurlings (Verkeer en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

De ministers komen hiermee tegemoet aan de vraag van de Tweede Kamer om de Segway op korte termijn voor algemeen gebruik toe te laten op de openbare weg. Wel geldt voor de Segway dezelfde verzekeringsplicht als bij andere motorrijtuigen (Wet aansprakelijkheids-verzekering motorrijtuigen). Verder wordt de Segway qua snelheid en verkeersgedrag gelijkgesteld aan de brom- en snorfiets, wat betekent dat een helm niet verplicht is en mobiel bellen en naast elkaar rijden niet toegestaan zijn.

Om diverse redenen is het vereist dat de Segway een eigen kenteken krijgt. Zo kan bijvoorbeeld bij overtredingen eenvoudiger de identiteit van de kentekenhouder worden achterhaald. Daarom is aan de Dienst Wegverkeer (RDW) gevraagd om met spoed een uitvoeringstoets naar het invoeren van het nieuwe kenteken uit te voeren, zodat de Segway bij de inwerkingtreding van de nieuwe regelgeving voorzien is van een kenteken.

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Een gedachte over “Segway komt eraan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.