Overstekend wild – Niet uitwijken !

WildAdvies ADAC bij overstekend wild

Volgens de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, is het veiliger om bij overstekend wild niet uit te wijken. Het beste is om zo hard mogelijk te remmen en een botsing met het dier te laten volgen. Uit simulaties van een aanrijding met een hert is namelijk gebleken dat dit minder snel leidt tot verwondingen dan bij een uitwijkmanoeuvre. Bij de Duitse crashtest botste een personenauto met een snelheid van 40 kilometer per uur tegen een 55 kilo zwaar namaakhert. Hoewel de neus van de auto door de aanrijding flink werd vervormd, bleef de voorruit heel. Bij een echt ongeval zou de bestuurder niet gewond zijn geweest, aldus de onderzoekers.

Boom
Bij een uitwijkmanoeuvre zijn de gevolgen vaak veel ernstiger, omdat de kans groot is dat de bestuurder op het tegemoetkomend verkeer of tegen een boom botst. In Duitsland is overstekend wild buiten de bebouwde kom verantwoordelijk voor één op de drie ongevallen die tegen een boom eindigen. In Nederland zijn er naar schatting vijf- tot tienduizend aanrijdingen met overstekend wild. Het gaat dan vooral om reeën, wilde zwijnen en herten. Daarnaast komen jaarlijks zo’n drieduizend honden en tienduizenden katten in het verkeer om het leven.

Verbaasd
De dierenbescherming verbaast zich over het advies. Woordvoerder N. Dorland sprak: “een test bij 40 km. per uur is nogal onrealistisch. De meeste ongevallen vinden plaats bij 80 of 100 km. per uur. Ik vraag me af of je dan als bestuurder niet gewond raakt”. De dierenbescherming zoekt het liever in preventieve maatregelen, zoals wildroosters en wildspiegels. Veilig Verkeer Nederland kan zich wel vinden in het advies van de ADAC. “Als je moet kiezen, is een mensenleven belangrijker dan een dierenleven”.

Een gedachte over “Overstekend wild – Niet uitwijken !”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.