Auto te water – Hoe moet u handelen

Als u te water raakt met de auto, is het van belang dat u zo snel mogelijk de auto verlaat. In de praktijk blijft een auto nog enkele minuten drijven, voldoende tijd om het onderstaande stappenplan te doorlopen en snel de auto te verlaten. Bij Bovag-autobedrijven kunt u een sticker halen die u op de zijruit van uw auto kunt plakken, zodat u altijd weet welke stappen u moet doorlopen.
In het stappenplan wordt in vier stappen beschreven hoe u snel en veilig de auto kunt verlaten.

Stap 1: Verlichting aan

Doe alle lichten aan, ook de binnenverlichting, zodat de auto zichtbaar blijft. Bovendien kunt u zich zo oriënteren. Schakel het contact niet uit. Mogelijk schakelt dat de verlichting uit, werken de elektrische ramen niet meer en is de kans groot dat u per ongeluk de deuren op slot doet. Er zal geen brand uitbreken door kortsluiting. Wel is het mogelijk dat ramen en deuren door kortsluiting niet meer zijn te openen. Het is dus van groot belang de auto zo snel mogelijk te verlaten.

Elektronica:
Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met elektronica waarmee ramen en portieren worden bediend. Alhoewel water en elektronica geen goede combinatie zijn, zal er geen brand uitbreken door kortsluiting.

Stap 2: Gordels los

Maak meteen de autogordels los. Als dat niet lukt, snijdt u de gordel door met het autogordelmes. Dit mes is onderdeel van de veiligheidshamer. Zorg er dus voor dat u de veiligheidshamer binnen handbereik hebt!

Passagiers:
Doe de autogordel volledig af en help passagiers met hun gordels. Hebt u kinderen in kinderzitjes, dan haalt u ze daar uit. Het beste is dat er achterin ook een veiligheidshamer aanwezig is.

Stap 3: Open het zijraam

Open het zijraam van de auto. Dat kan via de raambediening, maar als dat niet lukt moet u het raam verbrijzelen met de veiligheidshamer of een ander zwaar object. Het zijraam zit stevig in de portier, dus wees niet bang om hard te slaan.

Je krijgt het zijraam niet open?
Het kan gebeuren dat u het zijraam toch niet open krijgt. Dit kan alleen als er meerdere factoren tegenzitten, namelijk de elektrische ramen functioneren niet èn het raam is niet te verbrijzelen. Dit laatste kan als u geen veiligheidshamer onder handbereik heeft of als de zijramen, net zoals de voorruit, uit gelaagd glas bestaan. Een dakraam of achterruit zijn ook zeer geschikt om uit de auto te ontsnappen. Probeer hoe dan ook zo snel mogelijk de auto te verlaten!

Mocht u de ramen op geen enkele manier open krijgen, dan kunt u op de volgende manier uit de auto ontsnappen:

 • Lichten aan
 • Gordels los
 • Haal diep adem vlak voordat de auto met water volloopt
 • Duw de deuren rustig open; dit kan pas als de auto al grotendeels gezonken is en daarmee de druk binnen en buiten de auto gelijk is. Hard duwen is minder effectief dan rustig en stevig de deur openduwen. De deuren openen slechts langzaam vanwege de druk!

Er is helaas geen eenduidig keurmerk om te achterhalen of de ruiten uit gelaagd glas bestaan. Om hier achter te komen kunt u het beste contact opnemen met uw garagebedrijf. Ook het raadplegen van het instructieboekje van de auto kan meer informatie geven.

Stap 4: Verlaat de auto

Ontsnappen door een raam gebeurt bij voorkeur ruggelings met uw gezicht naar het dak van de auto, zie foto. Biedt waar nodig hulp aan andere inzittenden. Breng kleine kinderen eerst in veiligheid door ze desnoods op het dak van de auto te zetten. Verlaat de auto altijd zo snel mogelijk!

Wat te doen als de auto op de kop ligt?
U hangt dan in de gordel. Uw eigen gewicht blokkeert het sluitingsmechanisme. Toch kunt u de gordel ook dan los krijgen.

 1. Zet uw voeten tegen het dashboard en duw uzelf tegen de stoel aan.
 2. Duw met één arm tegen het dak.
 3. U kunt nu met de andere hand de gordel losklikken.
 4. Verplaats uw benen één voor één naar het dak (op dit moment de ‘bodem’). Zo rolt u vanzelf uit uw stoel.

Bron:   http://www.hulpbijautotewater.nl/home

3 gedachten over “Auto te water – Hoe moet u handelen”

 1. Goede morgen,

  In principe een auto met 5 deuren, want dan heeft iedere inzittenden de mogelijkheid zijn of haar weg naar buiten te vinden. Het is het overwegen waard om een tweede life-hammer in de auto te hebben.

  Mvg – Sjaak

 2. wat is er veiliger? een auto met 3 deuren of een met 5 deuren in geval van te water raken? of maakt het niet of nauwelijks uit?

  bij voorbaat dank voor het antwoord!

  J. Prosman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.