Caravans snelheid maximaal 90 km per uur

Website autorij-instructie.nlAuto met caravan van 80 naar 90

Met ingang van 1 mei 2009 is de maximum toegestane snelheid van personen-  en bestelauto’s met aanhangers of caravans op autowegen en autosnelwegen verhoogd tot 90 km per uur. Deze snelheid gaat gelden voor auto’s met aanhangers die wanneer ze beladen zijn niet meer wegen dan 3.500 kg.

Voor de invoering van deze maximumsnelheid moet het systeem voor elektronische handhaving van de politie worden aangepast. Op dit moment wordt bij voertuigen en combinaties die langer zijn dan 6 meter automatisch uitgegaan van een maximumsnelheid van 80 km/u. Auto’s met een aanhanger tot 3,5 ton moeten dus herkend kunnen worden.

De aanpassing van het handhavingsysteem en de uitwerking van de regelgeving zijn gereed per 1 mei 2009. De huidige situatie, waarin met aanhangers niet harder mag worden gereden dan 80 kilometer per uur, blijft tot die tijd bestaan.

Voor de nieuwste ontwikkelingen, zie: http://www.cbr.nl/nieuws.pp?id=127

Auto’s met een caravan of aanhangwagen mogen binnenkort harder rijden. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) schrijft aan de Tweede Kamer dat de maximumsnelheid voor motorvoertuigen met een aanhanger of caravan van maximaal 3500 kilo wordt verhoogd van tachtig naar negentig kilometer per uur. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

De maximumsnelheid voor alle 80-kilometervoertuigen opvoeren tot negentig kilometer per uur is geen optie, omdat dit zou betekenen dat op veel plaatsen extra maatregelen nodig zijn om de geluidsoverlast van het vrachtverkeer te beperken. Nederland is overigens met ongeveer 470.000 caravans één van de koplopers in Europa.

Eurlings’ voorganger Carla Peijs (CDA) stelde vorig jaar op aandringen van de Tweede Kamer een onderzoek in naar een verhoging van de maximumsnelheid. Vrachtwagenchauffeurs die achter de caravans rijden zouden zich ergeren aan de lage snelheid ervan. Andersom zouden bestuurders met een aanhanger of caravan zich opgejaagd voelen door truckers.

Uit het onderzoek is volgens Eurlings gebleken dat een verhoging van de maximumsnelheid gewenst is. Wanneer de maatregel moet ingaan, is nog niet duidelijk. Het systeem om bekeuringen automatisch af te handelen moet eerst worden aangepast. Dit kan volgens de minister enkele jaren duren.

Geldt overigens niet voor deze combinatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.