Examen Bijzondere verrichtingen Brommobielen

InfoNuExamen voor de brommobiel

Omdat het examen voor bromfietsen verandert is, kon een aanpassing voor het praktijkexamen voor brommobielen niet achterblijven. Doel van dit examen is om berijders van een brommobiel een betere rijvaardigheid en regelkennis bij te brengen. Vanuit kostenoverweging zal het examen niet op de openbare weg worden afgenomen, maar wordt de ‘brommobilist’ in de gelegenheid gesteld dit in haar of zijn eigen voertuig te doen op een verkeersarm terrein. Het examen kan uit een keuze uit dertien oefeningen/verrichtingen bestaan.

De dertien oefeningen/verrichtingen voor de brommobiel

Het brommobielexamen duurt een half uur, inclusief ontvangst en eindgesprek. De bijzondere verrichtingen worden afgenomen op een verkeersarm terrein. De examinator kijkt toe van een afstand. Uitgezette pylonen mogen onder geen beding worden verschoven of omver gereden; dat leidt tot een onvoldoende. Kijkgedrag wordt niet beoordeeld, maar bij foutief kijkgedrag krijgt de kandidaat wel advies mee.

Recht achteruit rijden
Deze verrichting is bedoeld om de koersvastheid te beoordelen. De kandidaat moet twintig meter met gelijkmatige snelheid achteruit rijden naar een vast punt. Het voertuig moet gestopt worden met de achterzijde binnen een halve meter van het opgegeven punt.

Halve draai rechtsom
Hierbij moet de kandidaat het voertuig binnen de beschikbare ruimte (een breedte van elf meter) in één keer in een vloeiende lijn (naar rechts) keren. Deze wijze van keren wordt vanuit een vooruit rijdende beweging gemaakt.

Halve draai linksom
Dezelfde oefening als hiervoor, maar dan linksom.

File-parkeren voorwaarts
De kandidaat moet laten zien dat hij of zij binnen een beperkte ruimte (een vak van tweeënhalve meter breed en tien meter lang) handig en beheerst het voertuig parkeert voor een denkbeeldige auto en daarna weer voorwaarts wegrijdt.

File-parkeren achterwaarts
Hierbij moet de kandidaat het voertuig achteruit parkeren in een vak van tweeënhalve meter breed en acht meter lang en daarna weer voorwaarts wegrijden.

Vakpareren voorwaarts
De kandidaat moet met gedoseerde snelheid het voertuig recht in het vak van tweeënhalve meter breed en drieënhalve meter lang parkeren en daarna met een korte beweging achteruit het vak wegrijden met een bocht naar rechts.

Vakparkeren achterwaarts
De kandidaat moet met gedoseerde snelheid het voertuig achterwaarts rijdend recht in het vak parkeren en daarna met een korte beweging naar rechts vooruit uit het vak wegrijden.

Uitwijkoefening voorwaarts
Bij deze oefening rijdt de kandidaat met een geringe snelheid en correct sturend om een pylon, die zes meter uit de rijrichting ligt, om daarna de weg op de oorspronkelijke rijlijn te vervolgen.

Uitwijkoefening achterwaarts
Achterwaarts uitwijken binnen een afstand van zes meter -om een pylon die zes meter uit de rijrichting staat.

Precisiestop
Hierbij komt de kandidaat aanrijden met 35 kilometer per uur, voert een gelijkmatige remming uit en komt tot stilstand bij een poortje op zeventien meter van het punt waar de remming werd ingezet.

Noodstop
Bij deze oefening is het de bedoeling een maximale remming uit te voeren bij 40 kilometer per uur zonder de controle over het voertuig te verliezen.

Stop in de bocht
De kandidaat moet met 30 kilometer per uur een bocht inrijden en dan op teken van de examinator -door krachtig remmen- tot stilstand te komen. Hierbij mag het voertuig niet uit de koers lopen en mogen de wielen niet blokkeren.

Keren door middel van steken
Het voertuig moet in een denkbeeldige straat (met een rijbaanbreedte van zes meter) vlot gekeerd worden, zonder te sturen bij stilstand. Na het keren weer wegrijden.

Bijzondere verrichtingen/manoeuvre voor de auto

Om enig inzicht te krijgen over de uitvoering van de vereiste verrichtingen, kunnen de op het rijbewijs B georiënteerde artikelen van nut zijn.

 

Bronnen en referentie
CBR
Reflector

5 gedachten over “Examen Bijzondere verrichtingen Brommobielen”

 1. Beste fam. Venema,

  Onderstaand een aantal links die u mogelijk verder kunnen helpen. Rijscholen in Elburg en omgeving die les geven met een brommobiel ken ik helaas niet. Is een kwestie van bellen en informeren in de buurt. Adressen in Elburg vindt u bij de derde link.
  Ik stel me voor dat een proefles in een rij-simulator ook een indicatie kan geven van de mogelijkheden.

  http://www.cbr.nl/searchresult.pp

  http://www.cbr.nl/1054.pp

  http://www.rijschoolgegevens.nl/index.asp?pageid=2

  Succes en v.g. – Sjaak

 2. Hallo,
  Wij hebben een vraag:
  Onze zoon word 16 jaar en wil dan in een brommobiel gaan rijden, hij is lichamelijk iets beperkt.
  Waarin Gelderland bij Elburg in de buurt kun je een proefles rijden in een brommobiel om te kijken of dit iets voor onze zoon is? kunnen jullie ons dat vertellen.

  Groeten, Fam Venema

 3. Is dit al ingegaan? Zo niet wanneer gaat het in. Ik heb gereserveerd voor zaterdag 6 september om 11 uur bij amsterdam sloterdijk, moet ik dan ook een praktijk examen halen of is alleen theorie voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.