Het Nieuwe Rijden binnen de rijopleiding

Het Nieuwe Rijden

Iedereen heeft misschien wel eens gehoord van ‘Het Nieuwe Rijden’. Het gaat bij het nieuwe rijden om beïnvloeding van een aantal factoren, zoals onder andere: defensiever, veiliger, zuiniger, milieubewuster, meer comfortabel en goedkoper rijden. De examinator van het CBR zal tijdens het afnemen van de rij-examens meer en meer op “het nieuwe rijden” gaan letten (en beoordelen). 

(kijk voor een uitgebreide weergave  HIER )

Door je zoveel mogelijk aan onderstaande tips te houden draag je bij aan een betere doorstroming op de weg, meer veiligheid voor jezelf en anderen in het verkeer, verminderde belasting voor het milieu, en ‘last but not least’ verlaging van de autokosten (brandstofbesparing en verminderde slijtage).

Het Nieuwe Rijden – Belangrijke Tips
 • Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling (lage toeren, rustig motorgeluid)
 • Voor benzineauto’s : bij maximaal 2500 toeren.
 • Voor dieselauto’s : bij maximaal 2000 toeren.
 • De moderne auto’s kunnen dit makkelijk aan; de brandstofinspuiting wordt elektronisch geregeld. Gaat de auto “bokken”, dan schakel je een versnelling terug. Hierbij kun je eventueel een versnelling overslaan (b.v. van 5 naar 3)
 • Rijd zoveel mogelijk met gelijkmatige snelheden met een laag toerental, in een zo hoog mogelijke versnelling. Optrekken en remmen kost veel energie (en slijtage) en belast het milieu zwaarder.
 • Kijk zo ver mogelijk vooruit, zodat je goed kunt anticiperen en handelen op aankomende situaties. Hierdoor kun je veelal met een min of meer constante snelheid blijven rijden.
 • Zie je dat je snelheid moet minderen of moet stoppen voor een kruispunt, verkeerslicht e.d., laat dan tijdig je gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen. Houd hierbij wel rekening met achteropkomende bestuurders. Indien nodig kun je later alsnog een lagere versnelling kiezen en/of de auto tot stilstand brengen.
 • Zet de motor af bij kortere stops, zoals bij een openstaande brug, een gesloten spoorwegovergang, een file, wanneer je iemand afhaalt/afzet etc. Start je weer, doe dit dan zonder gas te geven.
 • Controleer minimaal ééns per maand de bandenspanning. Zachte banden betekent: méér slijtage, méér brandstofgebruik en een slechtere wegligging/stuurgedrag van de auto, hetgeen weer tot gevaarlijke situaties kan leiden.
 • Maak –indien aanwezig- gebruik van toerenteller, cruise-control, boordcomputer en dergelijke. Gebruik van deze hulpmiddelen komen de veiligheid, het milieu, doorstroming, rust en autokosten ten goede.
 • Schakel stroomverbruikers zoals: airco, verlichting radio etc. uit als je ze niet meer nodig hebt. Deze zorgen voor extra benzineverbruik. Dit geldt natuurlijk ook voor geopende ramen, imperials etc. en alle zaken die de stroomlijn van het voertuig (negatief) beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.