Gordelplicht in de auto

regels dragen van de autogordelVerplichting autogordel – Kleiner dan 1.35 meter

Het dragen van autogordels op zitplaatsen voorin én achterin personenauto’s is verplicht. Voor kinderen (tot 18 jaar) kleiner dan 1.35 meter geldt dat zij in de auto altijd een goedgekeurd zitje of een zittingverhoger moeten gebruiken. Dat geldt zowel voor- als achterin. In een auto zonder gordels of kinderbeveiligingssysteem mogen kinderen jonger dan drie jaar niet worden vervoerd. De autostoeltjes en zittingverhogers moeten voldoen aan bepaalde Europese veiligheidseisen en zijn voorzien van een keuringslabel. Voor de duidelijkheid: de verplichting om kinderzitjes te gebruiken is er niet om het bestuurders lastig te maken, maar omdat kinderen recht hebben op veilig vervoer.

Bron:
Ministerie van Verkeer en Waterstaat

12 gedachten over “Gordelplicht in de auto”

 1. Ik heb ook een vraag over mijn oldtimer,

  Op mijn kentekenbewijs staat dat in mijn auto geen bevestigingspunten voor gordels voorin hoefd te zitten, nu heb ik de rdw gevraagd die zeiden dat er dus geen gordels in mijn auto hoefd te zitten (ook achterin niet want de auto is van 1984) maar nu de vraag mag dit ook van de politie??? Van de rdw is er blijkbaar wel een ontheffing voor want dat staat op het kentekenbewijs.

  Wie heeft er voor mij een antwoord???

 2. Gordelplicht ok maar staat er ook in de wet hoe de gordel gedragen moet worden, ik draag hem onder mijn linkerarm.
  Volgens de politie is dat strafbaar en heb ik een boete hiervoor gekregen

  1. Beste B,

   Strikt genomen heeft de politie gelijk.
   Argument kan wel zijn dat het de optimale bescherming en de veiligheid niet ten goede komt.
   In het RVV -artikel 59, punt 7- staat het volgende beschreven:
   7.
   De autogordel of het kinderbeveiligingssysteem wordt gebruikt op een wijze die de beschermende werking ervan niet negatief beïnvloedt of kan beïnvloeden. Personen van 18 jaar en ouder en personen onder de 18 jaar die in de betrokken omstandigheden geen gebruik hoeven maken van een kinderbeveiligingssysteem, kunnen een voorziening gebruiken door middel waarvan het diagonale deel van de autogordel over de schouder wordt geleid. Onze Minister kan aan een dergelijke voorziening nadere eisen stellen.
   Kijk voor de volledige weergave bij:
   http://www.autorij-instructie.nl/?p=4550

   Mvg – Sjaak

 3. Hallo,

  Ik heb een oldtimer gekocht waarin zich helemaal geen gordels bevinden.
  Nou heb ik van mensen te horen gekregen dat deze ontheffing heeft van de gordelplicht.
  ik kan dit alleen nergens vinden. klopt dit wel? en zo ja, hoe kan ik een mogelijke discussie met ome agent hierin voorkomen?

  mvg Michael

 4. Ik heb een korte vraag over de gordelplicht.
  onlangs heb ik een vw busje in aannemersuitvoering gehuurd. op de achterbank zaten geen gordels.
  volgens de verhuurder is dit in deze uitvoering niet verplicht.
  klopt dit?

  Me vriendelijke groet,

  Rob roos

 5. Beste Fred,

  Los van het feit of het verstandig is passagiers zonder gordel te vervoeren, is het misschien handig onderstaande link te raadplegen.

  http://www.infopolitie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=754:de-nieuwe-gordelregels-per-01-04-2008&catid=144:beveiligingsmiddelen&Itemid=31

  “Te weinig gordels

  Als er meer passagiers zijn dan gordels, dan mogen kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen los op de achterbank zitten, zolang de aanwezige gordels maar door andere passagiers worden gebruikt. Dit geldt tot 1 mei 2008. Vanaf die datum mag in auto’s die op alle zitplaatsen gordels hebben, niemand meer zonder gordel worden vervoerd”.

  Mvg – Sjaak

 6. Het dragen van een gordel is welliswaar bij wet geregeld, maar er zijn wel degelijk uitzonderingen, er zijn cabrio’s die geen gordel plicht hebben. dat staat ook op het kentekenbewijs vermeld.

  grt Fred

 7. Ja, de plicht geldt zowel vóór als achter in de personenauto. Er bestaat geen uitzondering voor cabrio’s. Sinds 1 mei mag je niet meer personen in de auto vervoeren als dat er gordels op zitplaatsen zijn. Dit betekent bij twee gordels op de achterbank: niet meer dan twee passagiers.

  Mvg – Sjaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.