Beginnend bestuurder en puntenrijbewijs

 SWOV 2009 – Puntenrijbewijs heeft géén effect 

Gedurende de eerste vijf jaar van het rijbewijsbezit geldt een eenvoudig puntensysteem. Dit zogeheten beginnersrijbewijs is ingevoerd op 30 maart 2002.

In dit rapport is nagegaan of na invoering van het beginnersrijbewijs het aantal ernstige ongevallen sterker is afgenomen bij de groep van jonge bestuurders (waarvan er veel een beginnersrijbewijs hebben) dan bij een groep van iets oudere bestuurders (waarvan maar een klein percentage een beginnersrijbewijs heeft). Het aantal ernstige ongevallen per 1.000 rijbewijs-bezitters is bij de jongere groep niet sterker afgenomen dan bij de oudere groep bestuurders. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat het beginnersrijbewijs zoals deze nu is uitgevoerd, viagra een gunstig effect heeft gehad op de ongevals-betrokkenheid van beginnende bestuurders.

Ook is in dit rapport nagegaan of op basis van gegevens over het aantal bestuurders met 0, medical 1, 2, en 3 punten, geconcludeerd mag worden dat beginners na het oplopen van een punt zich beter aan de verkeersregels gaan houden. Wanneer verondersteld wordt dat bestuurders hun gedrag niet aanpassen, en de kans op een tweede of derde punt gelijk blijft aan de kans op het eerste punt, dan zijn de met behulp van kansrekening berekende aantallen bestuurders met 2 en 3 punten lager dan de feitelijke aantallen. Anders gezegd: in werkelijkheid hebben beginnende bestuurders meer punten opgelopen dan het geval zou zijn wanneer het puntensysteem geen gedragseffect zou hebben en een puur stochastisch proces zou zijn. Uit het feit dat er veel minder bestuurders met 2 punten dan met 1 punt zijn, en nog weer veel minder bestuurders met 3 punten dan met 2 punten, mag dus niet worden geconcludeerd dat bestuurders die een punt hebben gekregen, zich beter aan de verkeersregels houden. Op basis van de waargenomen puntenverdelingen (de aantallen met 1, 2 en 3 punten zoals die op verschillende momenten in de media genoemd zijn), mag dus niet geconcludeerd worden dat van het beginnersrijbewijs zoals deze nu is uitgevoerd, een afschrikkend effect is uitgegaan nadat men een punt heeft opgelopen.

Noch uit het verloop van het aantal ongevallen, noch uit de aantallen beginners met 1, 2 of 3 punten, kan worden afgeleid dat het beginners-rijbewijs zoals deze is uitgevoerd, een effectieve maatregel is geweest. Hiermee is niet onomstotelijk aangetoond dat het beginnersrijbewijs geen effect heeft gehad. Wat wel gebleken is, is dat het effect niet zichtbaar gemaakt kan worden met behulp van de ongevallendata (van zes jaar vóór tot vijf jaar ná de invoering van het beginnersrijbewijs). Ook is aangetoond dat uit de puntenverdelingen die in de media zijn genoemd, niet kan worden opgemaakt dat het beginnersrijbewijs een afschrikkend effect heeft gehad.

Beginnend Bestuurder            

Iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, wordt automatisch een beginnend bestuurder. Bepaalde verkeersovertredingen worden dan geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Wie binnen 5 jaar drie zware overtredingen op zijn of haar naam krijgt, zal geconfronteerd worden met een schorsing van het rijbewijs.

Waarom een beginnersrijbewijs

Onervaren bestuurders zijn relatief vaak slachtoffer van of betrokken bij een verkeersongeval. Met deze maatregel (officieel genaamd ‘maatregel beginnend bestuurder’) wil de overheid ervoor zorgen dat het aantal doden en gewonden in deze groep afneemt.Het beginnersrijbewijs heeft niets met leeftijd te maken. Iedereen die nu een rijbewijs voor een motorvoertuig op de weg haalt (of na 30 maart 2002 heeft gehaald), krijgt ‘m automatisch. Of je nu 18 of 88 bent. Feit is wel dat het overgrote deel van de weggebruikers met een beginnersrijbewijs tussen de 18 en 24 jaar oud is. Nog twee feiten: deze leeftijdsgroep is verantwoordelijk voor 8,5 procent van de mobiliteit in Nederland en deze leeftijdsgroep vertegenwoordigt 19% van de verkeersdoden en 19% van de ziekenhuisgewonden.

Gelukkig rijden verreweg de meeste beginnende bestuurders veilig en zijn ze voorzichtig genoeg om nooit met de maatregel te maken te krijgen. Het raakt met name de onervaren bestuurders die er structureel een onveilige rijstijl op nahouden. Bij iemand die tot drie keer toe betrapt wordt op een zware verkeersovertreding, is het geen overbodige luxe om te onderzoeken of deze persoon wel geschikt is voor het besturen van een motorvoertuig.

Hoe werkt het
Allereerst: wie binnen 5 jaar tijd 3 punten krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. Een punt wordt behaald als de bestuurder een bepaalde zware verkeersovertreding begaat. Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als hij of zij het onderzoek weigert of voor een proef zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw afgelegd worden.

Wat telt mee
Niet alle overtredingen worden meegeteld in de maatregel Beginnend Bestuurder. Het betreft alleen overtredingen waarvoor de bestuurder is staande gehouden. Flitsboetes tellen dus niet mee. Ook overtredingen die in het buitenland zijn begaan, tellen niet mee.

De overtredingen die worden geregistreerd zijn
 • Bumperkleven.
 • Ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard)
 • Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer.
 • Veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels.
 • Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.

Alcohol – Rijden onder invloed
Rijden onder invloed valt niet onder maatregel beginnend bestuurder. Wel worden beginnend bestuurders eerder naar de EMA-cursus gestuurd (al bij 0,8‰ in plaats van 1,3‰). Overigens, jongeren die met een slok op een motorvoertuig besturen, lopen sinds 1 januari 2006 de kans om al met 0,2 promille alcohol tegen de lamp te lopen. De Tweede Kamer besloot onlangs dat de alcohollimiet voor alle beginnende bestuurders (iedereen die minder dan vijf jaar een rijbewijs heeft) van 0,5 naar 0,2 promille moet. Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2006.

Beginnende bestuurder – Voor welke rijbewijzen

De maatregel beginnende bestuurders geldt voor iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, het maakt niet uit voor welke categorie. Voor wie meerdere rijbewijzen heeft (bijvoorbeeld voor de auto en voor de motor) geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Ook voor weggebruikers die hun buitenlandse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs hebben laten omzetten, geldt de afgiftedatum van het eerste (=buitenlandse) rijbewijs. Het omzetten van het beginnersrijbewijs naar het gewone rijbewijs gebeurt na vijf jaar automatisch

Bron:
SWOV
www.verkeershandhaving.nl

31 gedachten over “Beginnend bestuurder en puntenrijbewijs”

 1. Beste Tallie,

  Ik vind dat niet echt een slimme vraag. Je mag met je rijbewijs overal rijden. Heb je je rijbewijs wel?

  1. Beste Sjaak,

   Tot je achttiende mag je -als je als 17-jarige je het rijbewijs hebt behaald- alleen in Nederland rijden en niet in het buitenland (o.a. Frankrijk). Tevens ben je dan ook de eerste 5 jaar beginnend bestuurder.
   Mogelijk dat Tallie dit met de vraag bedoeld.

   Mvg – Sjaak

 2. Hoi Sjaak.

  Ik ga volgende week naar Frankrijk op vakantie en ik heb net mijn rijbewijs gehaald. Mijn vraag is mag ik gewoon rijden in Frankrijk? Want heb ook wel eens gehoord dat dit niet mag, maar weet niet of dit op de waarheid is berust.

  Vriendelijke groet, Tallie

 3. Beste Sjaak.

  Ik heb mijn rijbewijs nog niet, maar als ik deze haal, mag ik dan een auto aanschaffen met een turbo? De auto die ik zou willen kopen, is niet te verkrijgen zonder turbo’s…

  M.v.g Bart

  1. Beste Bart,

   Je kan als beginnend bestuurder in principe iedere auto aanschaffen die je wilt.
   Een enkele verzekeringsmaatschappij wil wel eens moeilijk doen over het verzekeren van ‘potente’ auto’s.
   Het is dus de moeite waard eerst even bij diverse maatschappijen te informeren alvorens tot aankoop over te gaan.

   Mvg – Sjaak

 4. Goedenavond,

  Ik heb een vraag. Ik ben 19 jaar en heb sinds Januari mijn rijbewijs gehaald. Nu ben ik aan het kijken voor een auto, maar wou vragen of je als beginnende bestuured ook cabrios kan verzekeren? de auto zelf heeft zelf maar iets van 95pk. want las ergens dat de verzekering dat niet verzekerd of moeilijk ook doen.

  Mvg,
  Raoul

  1. Beste Raoul,

   Voor zover ik weet zijn er maatschappijen die bij beginnende bestuurders beperkingen hebben voor auto’s met een groot vermogen / veel pk’s.
   Kijk op b.v Autoweek voor een auto die je wenst, noteer het kenteken en vul dit in op independer.nl.
   Doe hetzelfde met minder gemotoriseerd voertuig en kijk of er verschillen zijn.
   Neem anders even contact op met de / een verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je precies vertellen wat de voorwaarden zijn.

   Mvg – Sjaak

 5. Hallo!!!

  Ik ben een Beginnende bestuurder (hier in Nederland maar niet in mijn eigen land). De nieuwe huis auto staat onder mijn naam en het is de tweede keer dat mijn man een boeten krijgt omdat hij te hard heeft gereden en de boetes komen uiteraard onder mijn naam.

  Zoals in mijn eigen land rijd ik ook in Nederland “by the book”. Het is geen probleem om de boeten te betalen, maar niet onder mijn naam omdat ik de bestuurder niet was. Ik wil gewoon geen boeten onder mijn naam hebben…Wat moet ik doen?

  Alvast bedankt,

  Floor

  1. Beste Floor,

   Dat de auto op jouw naam staat maakt niet uit en heeft geen negatieve gevolgen voor jou.
   Als je ernstige overstredingen begaat met een beginnersrijbewijs moet er een staandehouding volgen (je moet worden aangehouden door de politie) anders is er nooit aan te tonen dat jij de bestuurder bent / was.
   Dus…zolang de auto op jouw naam staat zal je de boetes blijven krijgen. De enige oplossing is de auto over te laten schrijven op naam van je vriend.

   Mvg – Sjaak

 6. Beste Sjaak,

  ik had een vraag ik kreeg laatst een vraag waarvan ik het antwoord totaal niet wist. maar de vraag luidde of je als beginnend bestuurder (18 jarige persoon) een voertuig met een V6,V8,V10 of W12 motor mag besturen zo ja dan ben ik weer een stuk blijer zo nee dan zou ik wel graag willen weten hoe oud je moet zijn om zulke wagens te kunnen besturen.

  Mvg, Shiran

  1. Beste Shiran,

   Vanuit het CBR bestaat er geen beperking.
   Wel zijn er verzekeringsmaatschappijen die jongeren (of beginnende bestuurders) in zwaar gemotoriseerde auto’s niet of beperkt verzekeren. Informeer dus goed bij de / een verzekeringsmaatschappij alvorens je besluit tot de aanschaf van een ‘zware’ auto over te gaan.

   Mvg – Sjaak

 7. hallo,

  sinds een tijdje wonen mijn ouders in frankrijk. zij hebben daar hun nederlandse auto’s laten importeren en rijden dus nu onder een frans nummerbord. heel vaak zie je in frankrijk een auto met een “a” achterop rijden. nu weet ik dat dat hier een beginnende bestuurder is maar geld dat dan ook voor mij omdat mijn ouders in een franse auto rijden en ik me daarom als nederlander als beginnend frans bestuurder moet uitgeven en dus een “A” achter op de auto moet plakken?

  m.v.g.

  Jurriaan

  1. Beste Jurriaan,

   Voor zover ik weet geldt de regel voor de franse beginnende bestuurder niet voor buitenlanders die korter dan zes maanden in het land verblijven. Andersom geldt het zelfde.
   Stel je vraag eventueel op de volgende site: http://www.cbr.nl/10931.pp

   Mvg – Sjaak

 8. Goedendag,

  Heb vandaag een week mijn rijbewijs.
  Dus ben nog zeker een beginnend bestuurder.

  Alleen mijn vraag is of ik direct in alle auto’s mag rijden?

  Auto’s met een turbo mag je geloof ik pas vanaf je 21 rijden of niet?

  Mijn vraag is welke auto’s ik wel, en welke ik niet mag rijden.

  Met vriendelijke groet,
  Tim

  1. Nee hoor Tim, ja mag in alle auto’s rijden die onder de catgorie op je rijbewijs vallen (kijk op je pasje)
   Verzekeringsmaatschappijen willen wel eens moeilijk doen als beginnende bestuurders in ‘potente’ auto’s rijden. Lees de polisvoorwaarden er even op na of informeer bij een verzekeringsagent.

   Mvg – Sjaak

 9. Ik heb een vraagje.. ik ben nog beginnend bestuurder maar dan vraag ik me nu af of ik met een beginnend rijbewijs in een huurauto mag rijden?
  Hoop op een antwoord
  Mvg shane

  1. Beste Shane,

   Kijk op de sites van de verschillende autoverhuurbedriijven even bij de algemene voorwaarden.

   Multirent zet dit onder andere in de voorwaarden:
   ” Rijbewijs en leeftijd
   De bestuurder dient minstens 18 jaar oud te zijn en in het bezit te zijn van een, in Nederland, geldig rijbewijs B. Voor auto’s vanaf middenklasse en alle bestelauto’s geldt een minimum leeftijd van 21 jaar en minimaal 1 jaar in het bezit van het rijbewijs. Bij auto’s uit de klassen E, G, H, P72 en P712 geldt een minimum leeftijd van 25 jaar ”

   Mvg – Sjaak

 10. goede dag ik heb een vraag mijn zoon gaat zijn rijbewijs halen nu hoor ik verhalen dat als hij dit heeft niet in elke auto mag rijden dus niet in een gti of tdi is dit waar

  1. Beste M,

   Nee, je zoon mag in principe in iedere goedgekeurde auto rijden die is toegestaan voor het rijbewijs B.
   Maar….verzekeringsmaatschappijen willen wel eens moeilijk doen als (jonge) beginnende bestuurders in een GTI of iets dergelijks gaan rijden.
   De verleiding is te groot om de grenzen op te zoeken, terwijl er de eerste 100.000 km. of plusminus 7 jaar nog niet van een ervaren bestuurder gesproken kan worden.
   Risco op ongevallen wordt te groot geacht.

   Mvg – Sjaak

 11. Goedenavond,

  Mag je als beginnend bestuurder rijden in alle Europese landen of zijn er uitzonderingen? Wij hebben namelijk wel eens gehoord dat binnen een aantal jaar na het behalen van je rijbewijs bijvoorbeeld nog niet in Frankrijk mag rijden.
  We zijn benieuwd of dit ook echt zo is.

  Met vriendelijke groet, Irma

  1. Beste Irma,

   Nederland geeft het Europees rijbewijs al af dat in 2012 (bijna) overal ingevoerd gaat worden.
   In het buitenland moet je je aan de regels houden die daar gelden, maar dat staat los van het feit of je beginnend bestuurder bent of niet. Je mag in Europa gewoon met je rijbewijs B rijden.
   Sterker nog: overtredingen die je in het buitenland begaat en in Nederland tot aftrek van punten zouden leiden, gelden in het buitenland niet als je daar rijdt.

   Mvg – Sjaak

 12. Als beginnend bestuurder mag je minder alcohol drinken dan een gevorderde bestuurder(?) Alcohol is zowiezo slecht in het verkeer dus waarom zo’n rare regel. Gewoon geen alcohol in het verkeer voor iedereen.

 13. Hoi,

  Een klein vraagje. Op diverse sites wordt gesproken dat een bestuurder bestuurder iemand is die 5 jaar tijd zijn rijbewijs heeft. Nu spreken sommmige bronnen over exacte 5 jaar bestuurder en andere bronnen over binnen de 5 jaar. Nu heb ik in augustus 2004 mijn rijbewijs gehaald. In kalenderjaren zijn dit er 5, maar ik kan het ook zien als mijn 6e jaar dat ik nu inga (en dan pas van de status beginnende bestuurder afkom). Welke van deze 2 in van mij van toepassing?

  Met vriendelijke groet,

  Sven

  1. Beste Sven,

   De datum op je rijbewijs is bepalend en niet het kalenderjaar. Dus……………..vijf jaar verder tellen!!

   Mvg – Sjaak

 14. Beste Steven,

  Zie onderstaand citaat:

  WAM, artikel 3
  1. De verzekering moet tegen betaling van één enkele premie, gedurende de gehele looptijd van de verzekering, met inbegrip van de perioden waarin het motorrijtuig zich op het grondgebied van een andere lidstaat bevindt, dekken de burgerrechtelijke aansprakelijkheid, waartoe het motorrijtuig in het verkeer aanleiding kan geven, van iedere bezitter, houder en bestuurder van het verzekerde motorrijtuig, alsmede van degenen die daarmede worden vervoerd, zulks met uitzondering van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van hen die zich na het sluiten van de verzekering door diefstal of geweldpleging de macht over het motorrijtuig hebben verschaft en van hen die, dit wetende, dat motorrijtuig zonder geldige reden gebruiken.

  2. De verzekering moet de schade omvatten, welke aan personen en aan zaken wordt toegebracht door feiten die zijn voorgevallen op het grondgebied waarop de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte van toepassing is. Hierin is begrepen de schade, toegebracht aan personen die onder welke titel ook, worden vervoerd door het motorrijtuig, dat de schade veroorzaakt; de zaken, door dat motorrijtuig vervoerd, kunnen van de verzekering worden uitgesloten, behoudens wanneer het betreft zaken, toebehorende aan personen, vervoerd krachtens een ingevolge de Wet personenvervoer 2000 geldige vergunning. (Stb. 1987, 175)

  3. De verzekering moet voorts de schade omvatten welke aan personen en zaken wordt toegebracht door feiten, voorgevallen in bij algemene maatregel van bestuur aangewezen landen. De hoogte van de dekking van de schade, die bedoeld in het tweede lid daaronder begrepen, wordt bepaald door de wetgeving van het land waar het feit is voorgevallen dan wel door de wetgeving van het land waar het motorrijtuig gewoonlijk is gestald, indien in laatstbedoeld land de dekking hoger is. Indien het bureau, bedoeld in artikel 2 zesde lid, een zodanige schade heeft verrekend, heeft het voor het betaalde bedrag verhaal op degene op wie de verplichting tot verzekering rust, voor zover deze verplichting niet overeenkomstig het bepaalde in dit lid is nagekomen.

  Mvg – Sjaak

 15. beste sjaak,

  doe de opleiding rij-instructeur b en ben al 3 keer gezakt.

  heb een vraag voor je,

  ik ben de bestuurder, achter zit er een passagier van 14 jaar oud.
  hij doet het portier open, en een fietser krijgt een ongeluk.
  wie is er schuldig??

  -ik (de bestuurder)
  – passagier
  – Beiden??

  mvg,

  steven versluys

 16. Hallo,

  Ik ben ook een beginnend bestuurder en ik vroeg mij af, “Hoe hard mag ik op de duitse snelwegen, als er geen max snelheid is aangegeven?”. Dus op de wegen waar je zo hard mag als je wilt.

  groetjes annefleur

 17. Beste Sonny,

  Voor zover ik weet is dit niet het geval. Algemene verkeersregels gelden in het buitenland uiteraard voor iedereen, maar specifieke aanvullingen alleen voor de inwoners van de betreffende landen. Anderzijds is het zo, dat je niet zomaar een punt inlevert. Als je jezelf gewoon aan de regels houdt en -met name- geen alcohol drinkt, roekeloos gedrag vertoont, of veel te hard rijdt, dan loopt het niet zo’n vaart. Niet in Nederland en niet in het buitenland.

  Een fijne en veilige vakantie – Mvg – Sjaak

 18. goedendag,

  ik ben een beginnend bestuurder, heb net een week mijn rijbewijs, ik ga over een maand met de auto op vakantie naar spanje. Zijn er speciale regels voor beginnend rijder in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje?

  met vriendelijke groet,

  Sonny van den Dijssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.