Alcohol, Drugs en Restalcohol in de (les)auto

blaastest in het verkeerMaximum percentage Alcohol 0, capsule 5 of 0, ed 2 promille

Wanneer u gaat deelnemen aan het verkeer mag het alcoholgehalte in uw bloed niet hoger zijn dan 0, help 5 promille. Voor beginnende bestuurders gelden sinds maart 2002 strengere regels. Beginnende bestuurders van een motorvoertuig waarvoor een rijbewijs is vereist, mogen de eerste vijf jaar nadat zij hun rijbewijs hebben gehaald een promillage van hoogstens 0,2 hebben. Dit promillage geldt ook voor bromfietsers, snorfietsers en scooters onder de 24 jaar.
Uit de politie geregisteerde aantallen blijkt dat er in 2006 veertig verkeersdoden vielen waarbij vastgesteld is dat er alcohol in het spel was. In 2005 waren er 62 verkeersdoden waarbij alcohol in het spel was.

Drugs en medicijnen in het verkeer

Het is verboden een voertuig te besturen terwijl u onder zodanige invloed bent van een stof, (bijvoorbeeld alcohol, medicijnen of drugs) die de rijvaardigheid zodanig vermindert, dat u niet tot besturen in staat bent. Dit staat in artikel 8 van de Wegenverkeerswet 1994.
Voor het gebruik van drugs in het verkeer is een aanscherping van de wet in voorbereiding. Het wachten is echter op een betrouwbare test voor controle op het gebruik van drugs. Bij medicijnen staat, wanneer het aan de orde is, meestal op het etiket de waarschuwing dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Alcohol op het water

Een schipper van een boot wordt op dezelfde wijze behandeld als een autobestuurder. Bij een te hoog alcoholpromillage volgt een boete, kan er een vaarverbod worden opgelegd en kan het vaartuig in beslag worden genomen. Op het water mag het alcoholpromillage in het bloed niet hoger zijn dan 0,8.

Restalcohol – afbraak alcohol in het lichaam

Wat doet alcohol nog een nacht na inname, oftewel hoe lang duurt het voor het lichaam alcohol heeft afgebroken? In onderstaande tabel het antwoord en de eventuele (financiële) gevolgen! Uitgangspunt is 2,5 liter bier in 5 uur, wat resulteert in 1,55 promille alcohol op de eind van de avond.

Tijdstip/uur Promille Gevolgen
1.00 1,55 € 650 boete + 6 mnd. onvoorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid
2.00 1,45 € 550 boete + 6 mnd. voorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid
3.00 1,35 € 550 boete + 6 mnd. voorwaardelijke ontzegging rijbevoegdheid
4.00 1,25 € 480 boete * (zie voetnoot)
5.00 1,15 € 390 boete *
6.00 1,05 € 390 boete *
7.00 0,95 € 300 boete *
8.00 0,85 € 300 boete *
9.00 0,75 € 220 boete
10.00 0,65 € 220 boete
11.00 0,55 € 220 boete
12.00 0,45 € 220 boete voor beginnend bestuurder
13.00 0,35 € 220 boete voor beginnend bestuurder
14.00 0,25 € 220 boete voor beginnend bestuurder
15.00 0,15 —–
16.00 0,05 —–

* Indien beginnend bestuurder naast de boete ook 6 maanden onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Doe zelf een (rest)alcoholtest op: mag ik alweer rijden

27 gedachten over “Alcohol, Drugs en Restalcohol in de (les)auto”

 1. Hi,

  ik ben een bijna een ervaren bestuurder over 2 dagen, afgelopen weekend ben ik aangehouden bijna voor me deur ivm alcohol controle ik had 3 biertjes op en blies 220ug dus 0,5 promile, dit is 3jaren terug ook gebeurd (tweede keer) mijn rijbewijs is niet ingenomen wel hoorde ik de agent iets zeggen over cursus en boete, kan ik me rijbewijs kwijt raken ? als het nu gebeurt was was er niks aan de hand baal dat 2dagen nog precies 5 jaar me rijbewijs hebt. moet ik zwaar cursus volgen? ema of lema ? aangezien de tweede keer is wat voor boete ga ik krijgen

 2. Hallo,
  Ik heb een vraag en dat is: Mijn vrouw is opgepakt met rijden onderinvloed, bij de test blijkt dat zij 830 microgram per liter uitademde. Wat kost dat en is zij haar rijbewijs kwijt voor altijd.??. Dit is de 2x binnen een jaar gebeurt.
  Alvast bedankt voor de reactie en hulp.
  Gr.Don

 3. hallo ik ben pas aangehouden voor te veel olcohol 600 promile ben geen beginnend bestuurder en 1e keer aangehouden voor alcohol wat nu ? en ben ik mijn rijbewijs kwijt ? zo ja hoe lang ongv

 4. geachte heer/mevrouw,

  mijn vriend is zijn rijbewijs kwijtgeraakt ivm alcohol op rijden.

  hij heeft toen een geldboete gehad en moest voor een keuring naar een psyhyater.

  een jaar ingenomen
  een jaar terug gekregen
  weer een jaar terug gekregen
  en toen 3 jaar terug gekregen

  en nu moet hij weer.. alles moet hij ook zelf betalen, het bloedprikken, de pshychiater, enz.

  die kosten zijn best hoog, kan hij de kosten van de pshychiater terug krijgen op een of ander manier?

  bedankt alvast.

  met vriendelijke groet,

  samantha.

  1. Beste Samantha,

   Bekeuringen en/of boetes kunnen natuurlijk niet afgetrokken worden; een beetje een geval van “eigen schuld dikke bult”. Rijden onder invloed is een misdrijf, waar terecht behoorlijke straffen op staan.

   Kijk op de site van de belastingdienst wat de verdere moeglijkheden zijn. Onder andere bij: http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/aftrek_studiekosten_of_andere_scholingsuitgaven_2010_ib2751t02fd.pdf

   Mvg – Sjaak

 5. @Ben

  Mijn vorige bericht kwam niet helemaal goed door.
  Ik kwam deze site tegen toen ik op zoek was naar informatie over restalchol: http://www.magikalweerrijden.nl

  Je kan hier berekenen(theoretisch natuurlijk) hoeveel alcohol er nog gevonden kan worden na een bepaalde aantal uur.. wel verbaasd over de resultaten. MIsschien dat je er wat aan hebt


  Admin:
  Bedankt voor de toevoeging Pim; heb de link in het artikel opgenomen!

  Mvg – Sjaak

 6. Geachte,

  Ik heb zaterdagnacht een ongeluk gehad. Ik sloeg af, en op de tegenliggerskant kwam onverwacht ik denk ook te hard een andere auto aan. Nu is mijn grootste stomme fout dat ik 2,5 glazen alcohol ophad. Ik ben dus altijd fout. Ik moest 2x achter elkaar op het bureau blazen. De 1e gaf deze ongeveer 400 μg/l en een minuut later 600 μg/l. Is deze test dan wel betrouwbaar? Ik kan toch niet ineens meer alcohol op hebben?
  Moet ik nu voorkomen?
  En kan dit leiden tot inname rijbewijs? En kan je het beste hiervoor een advocaat nemen?? Dit is wel de 1e keer dat zoiets gebeurd en heb 10 jaar mijn rijbewijs.

  MVG Angela

 7. Geachte,

  als voetganger zijnde onder invloed van alcohol,is mij altijd verteld dat men je dan kan bekeuren voor openbare dronkenschap maar laatst zei iemand tegenmij dat ze dan ook je rijbewijs kunnen innemen.
  Je bent dan toch geen bestuurder van een voertuig..??zou helemaal mooi zijn,je loopt naar de taxi omdat je alcohol op hebt,wordt je aangehouden en nemen ze alsnog je rijbewijs af…is dit zo,of is het een fabel..
  graag hoor ik van u.

  Mvgr, Ton de koning.

  1. Beste Ton,

   Voor zover ik weet kan een voetganger wel de rijbevoegdheid worden ontzegd, maar dit kan -zoals in de vraag verhaald- géén inname van het rijbewijs tot gevolg hebben. Kijk ook even op de volgende site:

   http://www.infopolitie.nl/verkeer-mainmenu-31/143-alcohol-in-het-verkeer/1343-regeling-maatregelen-rijvaardig-rijgeschiktheid.html

   Onderstaand de redenen waarbij een rijbewijs kan worden ingenomen.
   Artikel 5. Vordering tot overgifte van het rijbewijs

   Een vordering tot overgifte van het rijbewijs als bedoeld in artikel 130, tweede lid, van de wet geschiedt ten aanzien van een bestuurder van een motorrijtuig in de volgende gevallen:
   -betrokkene heeft een motorrijtuig bestuurd onder invloed van drogerende stoffen, andere dan alcohol;
   -betrokkene heeft een poging tot zelfdoding met een motorrijtuig ondernomen;
   -er zijn duidelijke aanwijzingen dat betrokkene lijdt aan een aandoening waardoor hij geestelijk en/of lichamelijk niet goed functioneert, dan wel ernstige psychiatrische problemen ondervindt, hetgeen bij twijfel bevestigd wordt door een medisch deskundige;
   -betrokkene heeft met een motorrijtuig tegen de rijrichting in gereden (spookrijden);
   -betrokkene heeft binnen een periode van een jaar ten minste drie aanrijdingen veroorzaakt;
   -betrokkene is rechtstreeks betrokken bij een aanrijding met duidelijke materiële dan wel letselschade en verklaart de aanrijding niet te hebben bemerkt;
   -betrokkene is niet in staat het motorrijtuig in bedwang te houden;
   -betrokkene heeft een aanrijding veroorzaakt door het intrappen van het onjuiste pedaal;
   -betrokkene is binnen een periode van vijf jaar ten minste vier maal aangehouden op verdenking van overtreding van artikel 8, eerste, tweede of derde lid, van de wet;
   -bij betrokkene wordt een adem- of bloedalcoholgehalte geconstateerd dat gelijk is aan of hoger is dan 1090 µg/l respectievelijk 2,5 ‰;
   -betrokkene is bewust ingereden op een andere weggebruiker;
   -betrokkene heeft drie maal als beginnende bestuurder een of meer van de in bijlage 1, onderdeel IV, opgenomen feiten begaan en heeft ter zake van deze feiten tijdens of na de in artikel 1, onderdeel f, genoemde termijn van vijf jaar voldaan aan de op grond van artikel 74 van het Wetboek van Strafrecht gestelde voorwaarden ter voorkoming van de strafvervolging of is ter zake van deze feiten tijdens of na de in artikel 1, onderdeel f, genoemde termijn van vijf jaar onherroepelijk veroordeeld;
   -bij betrokkene wordt in de hoedanigheid van beginnende bestuurder een adem- of bloedalcoholgehalte geconstateerd dat gelijk is aan dan wel hoger is dan 915 μg/l, respectievelijk 2,1‰.

   Mvg – Sjaak

 8. hallo ,,ik ben 20 en ik ben van het weekind aan gehoude op scooter
  ik moest daarbij blazen :promilage van 2,1 promile ,,waar kan ik op rekenen?
  ik heb voor de rest geen achtergrond met alchol in het verkeer

  mvg gerald

 9. Beste Druf,

  Het gebruik van drugs heeft hoe dan ook invloed op je beleving, reactievermogen en beoordelingsvermogen. Probleem is dat er -in vergelijking met alcohol- nog geen apparatuur voorhanden is om de hoeveelheid goed te testen. Maar……het mag niet.

  Redbull e.d. is mogelijk een foutje in de wet, want menigeen zal hier behoorlijk van kunnen gaan stuiteren. Zover ik weet worden b.v. in Frankrijk dit soort dranken benaderd als zwak alcoholische dranken en aan personen onder een bepaalde leeftijd niet verkocht.

  Hoe dan ook……bij twijfel niet doen. Het gaat niet om de pakkans, maar om de veiligheid voor jezelf en voor anderen.

  Mvg – Sjaak

 10. Sjaak ik ben 21 heb het zojuist doorgelzen op de site en heb een vraag mag je stoond achter het stuur mischien een rare vraag maar kijk je mag wel 0.2% alahole in je hebben en hoeveel redbulls zijn dat wel niet of heeft energie drank geen effect hier op (drink namelijk wel soms 2/3 achterelkaar.)

 11. Mijn vader heeft CVA gehad en is binnen 2 maanden volledig genezen verklaard. Hij is vrachtwagenchauffeur en mag nu 5 jaar niet meer op de vrachtwagen rijden. CBR geeft aan dat mening van artsen niet telt. en wil een gegrond bezwaar. Kunt u ons hier advies in geven??

 12. Beste Dessa,

  Dit is afhankelijk van de situatie waarbinnen je met te veel alcohol wordt aangetroffen. Als (beginnend) bestuurder wordt het je zwaar aangerekend. Om over de betrokkenheid bij een ongeval maar niet te spreken.
  Kijk even op onderstaande link om meer duidelijkheid te krijgen:

  http://bestel.postbus51.nl/publicatie/12BR2005G017/Meer dan 0,2 promille alcohol? Niet meer rijden

  Mvg – Sjaak

 13. goede morgen,

  ik ben 22 jaar en heb mijn rijbewijs nu 2 jaar
  mijn persentage alcohol in mijn bloed is bijv. 0.4! op wat voor een boete moet ik rekenen?

  mvg dessa

 14. Goede middag,

  Helaas kan ik u geen bevredigend antwoord geven, laat staan een wetenschappelijk onderbouwd antwoord. Ik ben te weinig bekend met de procedures en de individuele gevallen.

  De keuringsartsen van hnet CBR keuren niet zelf, maar volgen een medisch advies!? Op volgende link staat de werkwijze van het CBR beschreven. Helaas is dit -daar het al enkele jaren geleden is- naar alle waarschijnlijkheid een gepasseerd station.

  http://rijbewijs.cbr.nl/index.asp?pageid=237#L386

  Mvg – Sjaak

 15. Geachte heer mevrouw,

  Mijn zoon is enkele jaren geleden zijn rijbewijs kwijtgeraakt na een “keuring” van het CBR i.v.m manisch depressiviteit. Er zijn een aantal vreemde dingen aan de hand.

  ten eerste werd er helemaal niets gekeurt of medisch onderzocht. Het gesprek dat met de keurings arts plaatsvondt duurde zeggen en schrijven 5 minuten. Het bleek dat van te voren al was besloten dat hij zijn rijbeijs niet zou terug krijgen.

  Ik vraag mij af hoe dit zit. Kan het CBR dit wetenschappelijk aantonen door medisch wetenschappelijk erkent onderzoek. Zo ja hoe dan?

  2: kan het cbr iemand zomaar zijn rijbewijs innemen op grond van een manisch depressieve stoornis daar deze fictieve ziekte nog nooit wetenschappelijk is aangetoont.

  Wij als ouders zijn het helemaal niet een met deze diagnose. Wij vragen ons daarom af of het CBR dit daadwerkelijk wetenschappelijk kan hart maken en wel met bewijsmateriaal uit medisch wetenschappelijk biologisch onderzoek die deze ziekte aantoont zoals diabetes hartklachten en vele andere ziektes wetenschappelijk kunnen worden aangetoont. Het gaat hier om een veroordeling zonder ook maar een enkel bewijs te kunnen overleggen dat mijn zoon deze ziekte heeft.

  Volgt het CBR de kwakzalverij? Pseudo-wetenschappers? En veroordeeld deze mensen zonder bewijslast? Maakt het cbr zich hier schuldig aan wanpraktijken?

  Graag verneem ik zo spoedig mogelijk een wetenschappelijk onderbouwd antwoord van u.

  Met vriendelijke groet,

  R. de Wit.

 16. Beste Ben,
  Ik ben het helemaal met je eens dat het een fenomeen is om van te schrikken. Misschien zou men er in de theorieboeken aandacht aan moeten besteden, want ik denk dat slechts weinigen zich hiervan bewust zijn, maar ik maak de boeken niet. Waar het alcoholgebruik en autorijden betreft: helemaal niet drinken is het enige juiste advies, zodat er ook nooit sprake kan zijn van restalcohol en de daaruit voortvloeïende gevaren. In theorie is het zo dat een beginnende bestuurder maximaal 0,2 promille en andere bestuurders max. 0,5 promille alcohol in het bloed mogen hebben (zie artikel), zodat er van restalcohol nooit sprake kan zijn. Dit is misschien ook de reden dat het in de boeken niet benoemd wordt?

  Maar…..het moraal van het verhaal blijft: ‘in het verkeer géén alcohol’
  Bedankt voor je reaktie.
  Mvg – Sjaak

 17. Waarom wordt het fenomeen restalcohol niet behandelt in de theorie van je rijexamen??? Ik hoorde hier pas sinds kort over en ben hiervan enorm geschokken!

 18. Beste CBR,

  Ik heb mijn autorijbewijs sinds mijn 20e, ik ben nu 37. Rond mijn dertigste is MDS (manisch-depressiviteit) vastgesteld, waarvoor ik lithium slik.
  Vorig jaar ben ik opgegaaan voor mijn motorrijbewijs en ben hiervoor in een keer geslaagd! Dit alles in overleg met mijn psychiater die zei: jij kunt beter mét dan zonder medicatie op de motor stappen.Er staat ook een aantekening hiervan in mijn rijbewijs.Als ik me niet goed voel rijd ik niet, da’s erg belangrijk, denk ik.
  Maar , mijn vraag:
  Zit ik nu ,in 2008, nog goed mocht ik toch een ongeval krijgen, verzekeringstechnisch bedoel ik dan?!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.