Afdekongeval – Oprijzicht en Rijzicht

Afdekongeval - Onvoldoende rijzicht oprijzichtAfdekongeval – onvoldoende zicht.

Men spreekt van een afdekongeval, als het zicht door een ander –naast, op of over het kruispunt opgesteld- rijdend voertuig of obstakel, voor het doorgaande verkeer ontnomen wordt en men het tegemoetkomend, kruisend of overig afslaand verkeer onvoldoende of te laat ziet. We spreken dus van een (mogelijk) afdekongeval als je afslaat, rechtdoor rijdt, of op een andere wijze je weg vervolgt, zonder dat je voldoende zicht hebt/kunt hebben op de verkeersstromen en dus onvoldoende zicht hebt op andere bestuurders – weggebruikers .

Je zicht kan ontnomen worden door een vrachtauto, een auto die naast je staat opgesteld, een obstakel, bebouwing en dergelijke. Achter of naast het bewuste voertuig of obstakel kunnen zich andere weggebruikers bevinden, die aan jou zicht onttrokken worden!

Meestal zal de situatie zich voordoen op en nabij kruispunten, als er meerdere rijstroken zijn en voertuigen naast elkaar rijden of zich naast elkaar kunnen opstellen. Het kan bijvoorbeeld ook in geval van voorsorteren vóór het afslaan, of een –al dan niet- dubbel geparkeerde verhuiswagen etc.

Zicht in het verkeer

Onderscheid binnen het zicht/zien in het verkeer

  1. Stopzicht: dit is de afstand waarover je de weg kan overzien om een eventueel opdoemend obstakel te kunnen waarnemen en om als reactie hierop de auto tijdig en veilig tot stilstand kan brengen.
  2. Rijzicht: dit is de afstand waarover je de weg kan overzien.
  3. Oprijzicht: Dit is de afstand waarover een weg moet kunnen worden overzien vanuit de auto om een weg te kunnen oversteken of oprijden zonder het overige verkeer te hinderen.
  4. Inhaalzicht: dit is het zicht dat noodzakelijk is om veilig in te kunnen halen.
Veiligheid en zicht

Ga pas dan rijden nadat je zeker weet dat je veilig je weg kunt vervolgen en goed zicht hebt in alle richtingen. Rijd eventueel stapvoets naar voren, totdat je jezelf zicht geeft. Denk er aan dat je de doorstroming ook niet of zo min mogelijk belemmert als je besluit te gaan rijden (niet even snel voor gaan). In het verkeer moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden dat je anderen hindert en dus onnodig voor je laat remmen (of erger).

Gevolgen afdekongeval

Het onvoldoende inschatten van een ‘afdekongeval’ kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, omdat je meestal van rechts of links aangereden kan worden in de flank van jouw voertuig. Het voertuig dat jou dan aanrijdt zal over het algemeen een gemiddelde of hoge snelheid hebben (meestal voorrangskruispunt of bestuurders van rechts of links), hetgeen ernstige gevolgen kan hebben. Laat ook je verkeersinzicht spreken in dit soort situaties.

 

Bronnen en/of referenties

Pré-B Autorij-instructie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.